Coalitie Brunssum valt na opstappen Lijst Borger

© Google Maps

De lokale partij Lijst Borger is per direct uit de coalitie van Brunssum gestapt. Daarmee verliezen de huidige coalitiepartijen (VVD drie zetels, PvdA drie, CDA twee en BCD twee) hun meerderheid in de gemeenteraad.

Marcel de Veen

De oppositie komt met de switch van Lijst Borger, met twee zetels in de raad, op elf van de eenentwintig raadszetels. Wethouder Hugo Janssen heeft volgens een woordvoerder van de gemeente Brunssum zijn ontslag aangeboden.

WisselDe wethouder en twee raadsleden van de Lijst Borger zeggen in een verklaring dat ze in de huidige coalitiesamenstelling niet hun eigen stem kunnen laten horen. “De laatste periode hebben wij gemerkt dat onderlinge verschillen en inzichten een zware wissel op onze partij hebben getrokken. Daardoor waren wij meer bezig met vergaderen en minder met de taak die wij als politieke partij moeten hebben, een brug slaan tussen burger en de politiek.”

Het Brunssumse gemeentebestuur zegt met respect kennis te hebben genomen van het besluit van Lijst Borger. “Het college beraadt zich op de ontstane situatie.”

BetreurenDe vier overgebleven coalitiepartijen betreuren en respecteren het besluit van Lijst Borger. Ze willen samen verder om Brunssum bestuurbaar te houden. Samen hebben ze 10 van de 21 raadszetels, net te weinig voor een meerderheid. Met welke partij ze willen gaan besturen is nog onduidelijk.

Volgens wethouder Hugo Janssen en fractieleider Rob Dautzenberg van Lijst Borger zijn er al wat langer meningsverschillen binnen de coalitie. Waarover die gaan willen niet zeggen, omdat ze niet met modder willen gooien. Ze willen het bestuur constructief kritisch volgen. Er is volgens hen geen nieuwe coalitie in de maak; de overige bestuurspartijen zijn wat hen betreft nu eerst aan zet om een coalitie te vormen.

Lees meer in de De Limburger van dinsdag

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee