Tour de France start in 2019 in België

Team Sky met Tourwinnaar Chris Froome in 2016.

Team Sky met Tourwinnaar Chris Froome in 2016.© EPA

De Tour de France gaat in 2019 van start in Brussel. Officieel is het nog niet, maar de bevestiging volgt wellicht een dezer dagen, meldt Het Nieuwsblad. Vertegenwoordigers van Tourorganisator ASO komen deze week naar onze hoofdstad om het plan verder te bespreken. Het wordt de vijfde Tourstart ooit in België.

Guy Fransen / HBVL

Le Grand Départ van de Ronde van Frankrijk in Brussel is in de eerste plaats een eerbetoon aan Eddy Merckx. De Brusselaar won in totaal vijf keer de Ronde, een eerste keer in 1969. En dat is in 2019 dus exact 50 jaar geleden. Zo wil Tourbaas Christian Prudhomme Eddy Merckx in ‘zijn stad’ een gepast eerbetoon geven en de vijftigste verjaardag van Merckx’ eerste Tourzege de nodige aandacht geven.

Of de Tour start met een proloog of een rit in lijn is nog niet duidelijk. Het lijkt er wel op dat Brussel alleen maar zal openstaat voor de openingsetappe. Of daarna nóg Belgische etappes volgen, is niet duidelijk. Ook Antwerpen was lang geïnteresseerd om, in 2020, de Tourstart naar België te halen. Maar na de verhuizing van de start van de Ronde van Vlaanderen van Brugge naar Antwerpen is dat plan weer geannuleerd.

Vijfde keerHet wordt de vijfde Tourstart in België na Brussel (1958), Charleroi (1975) en tweemaal Luik (2004 en 2012). Nieuw is een Tourstart in Brussel dus niet. In 1958, het jaar van de Wereldtentoonstelling, vertrok het grootste wielercircus al aan het Atomium, maar het is vooral om de feiten van 1969 te doen.

Toen kwam de Tour al op de middag vanuit Roubaix in Brussel aan. Marino Basso won de ochtendetappe. Daarna volgde dezelfde dag in Sint-Pieters-Woluwe nog een ploegentijdrit die Eddy Merckx met zijn Faema-ploeg won. Hij pakte er de eerste van zijn 111 gele truien die leidden naar vijf Tourzeges. De dag erna reed hij als leider door Tervuren, waar zijn verloofde en latere vrouw Claudine woonde.

De Tour vergeet nooit haar eigen helden. Le Grand Départ 2019 in Brussel, het wordt het mooiste cadeau dat de Tour en Brussel Eddy Merckx een halve eeuw later zouden schenken.