Provincie Limburg trapt op de financiële rem

© iStock

Limburg trapt op de financiële rem. Nu diverse gemeenten in de rode cijfers belanden, wil de provincie geen grote risico’s lopen door plaatselijke projecten mee te financieren.

Jule Peeters

De afgelopen jaren zijn veel projecten in Limburg van de grond gekomen dankzij een cofinanciering tussen de provincie, gemeenten en eventueel marktpartijen. Maar de provincie stopt daarmee omdat het te riskant wordt. De ene na de andere gemeente ziet zichzelf immers geconfronteerd met een fors tekort, vooral op het sociaal domein, zeg maar: de zorg. En als ze hun geld moeten stoppen in dat zorg-gat, hebben ze niets meer om de grote, mede door de provincie gefinancierde projecten op het gebied van bijvoorbeeld infrastructuur, sport of cultuur te betalen.Financiële risico bij provincieGedeputeerde Ger Koopmans (CDA, Financiën): „Het is nog niet gebeurd. Maar als het zo ver komt dat gemeenten uiteindelijk niet kunnen betalen, komt het financiële risico bij de provincie terecht.” Ook is het volgens hem niet verstandig om gemeenten op dit moment te verleiden tot het doen van grote uitgaven. Koopmans benadrukt dat alle projecten die in gang zijn gezet, wel worden afgemaakt. „Maar we gaan geen nieuwe dingen meer doen. We zien dat gemeentebesturen de handen vol hebben om de begroting sluitend te krijgen. Het opnamevermogen is bereikt. Niet alleen financieel. Dat kan ook op het gebied van ambtelijke capaciteit of politiek draagvlak zijn. We hebben de middelen, maar die moeten we ook op een verantwoorde manier inzetten.” Miljoenentekort VenloWas het onlangs aan het licht gekomen miljoenentekort op zorggebied van Venlo aanleiding om de geldkraan dicht te draaien? Koopmans zegt van niet. Gedeputeerde Staten hebben dat besluit volgens hem al eerder genomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee