Maastricht verwacht volle markt bij huldiging

© Harry Heuts

Het gouvernement in Maastricht werd al eerder roze uitgelicht na de winst van Tom Dumoulin in de Giro.

Het gouvernement in Maastricht werd al eerder roze uitgelicht na de winst van Tom Dumoulin in de Giro.© MD

© ANP

thumbnail:
thumbnail: Het gouvernement in Maastricht werd al eerder roze uitgelicht na de winst van Tom Dumoulin in de Giro.
thumbnail:

Maastricht kleurt woensdag roze. Naar verwachting zullen vele duizenden mensen gehoor geven aan een oproep van onder meer Maastricht Marketing om in roze gekleed bij de huldiging van Tom Dumoulin te zijn. De festiviteiten vinden woensdagavond plaats op de Markt, die 10.000 mensen kan herbergen. ,,En de markt wordt bomvol'', verwacht een woordvoerder van de gemeente.

ANP

De winnaar van de Ronde van Italië is afkomstig uit Maastricht, maar woont sinds kort net over de Belgische grens in het plaatsje Kanne, gemeente Riemst. Daar stond de pers hem maandag op te wachten, tot woede van Dumoulin. Hij wilde zijn rust en weigerde naar huis te komen, zolang er nog journaille rondhing.

HangbrugInmiddels verschijnt het winnende roze op steeds meer plekken in Maastricht en Kanne. De hangbrug over het Albertkanaal in Kanne baadt in de nachtelijke uren in roze licht. De gemeente Riemst wilde niet achterblijven nadat in Maastricht het gouvernementsgebouw al met roze licht werd beschenen. Door de straten in Maastricht lopen mensen met roze shirts met opschrift: ,,Ik ben een Dumoulist''. Er is een fanclub opgericht met Facebookpagina, die razendsnel volgers trekt.

StadhuisDe gemeente overweegt het stadhuis aan de markt in roze te hullen. Patisserie Smets in Kanne toont trots haar roze opgespoten taart waarop een eetbare foto van een winnende Tom Dumoulin met champagnefles wordt omzoomd door slagroom. Burgemeester Annemarie Penn- te Strake laat op haar Facebookpagina een roze tompoes met gele pudding zien met bijschrift: ,,Een tompoes zal nooit meer zomaar een tompoes zijn.'' Een woordgrapje dat tijdens de huldiging zeker vaker zal vallen, laat Maastricht Marketing weten.