Pinkpop is Pinkpop niet meer? 'Nee hoor, je wordt gewoon te oud'

Print
Pinkpop is Pinkpop niet meer? 'Nee hoor, je wordt gewoon te oud'

Afbeelding: EPA/Lucas Galvez

Justin Bieber op Pinkpop. Bij een grote groep trouwe festivalgangers die hún festival zien ‘verpoppen’ roept dat aversie op. Ze komen om die reden niet meer. Zo zijn er elk jaar mensen die afhaken met de woorden ‘dit is mijn festival niet meer’. Maar wat voor gevoelens gaan er schuil achter dat zinnetje?

Te veel oudjes op het podium. Te veel dance. Te weinig metal. Minder gezellig. En nu de populairste popzanger van het moment, de meest poppy headliner ooit, die optreedt. Is het dan nooit goed? 

Te oud
Elk jaar is er wel iets niet goed aan Pinkpop in de ogen van groepen (trouwe) bezoekers. En iedere editie voegt een deel van die mopperkonten de daad bij het woord en koopt geen kaartje meer. Samengevat in zinnen als: Pinkpop is geen Pinkpop meer. Of: dit is mijn festival niet meer. Voelen we ons al aangesproken? 

Dan een waarschuwing vooraf. De volgende boodschap kan confronterend zijn. De reden voor die Pinkpop- aversie (of allergie voor welk ander festival dan ook) heeft met leeftijd te maken. "Je wordt simpelweg oud", zegt Tom ter Bogt, hoogleraar popmuziek en jeugdcultuur aan de universiteit in Utrecht.

Tijd
Dus zie je dat een festival als Pinkpop, dat al decennia meegaat met wat hip and happening is in de top 40, op enig moment niet meer beantwoordt aan de vraag van de oorspronkelijke bezoeker. "Die bezoeker is blijven hangen in oudere muziek, in andere genres. Is dat erg? Nee, zo hoort het te gaan. Festivals willen een gevulde wei, dus moeten ze mee met de tijd. Dat er dan bezoekers zijn 

 

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?
Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →