'Brievenbuspyromaan' blijft langer vast zitten

© Diana Scheilen

De 19-jarige man, die eind april bij zeker acht woningen in de Maastrichtse wijk Heugem brand zou hebben gesticht, blijft nog negentig dagen vastzitten.

Redactie

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank bepaald. Die acht het risico op herhaling op dit moment te groot om hem vrij te laten, zegt advocaat Marcel van Doorn van de 19-jarige. Ook is de ‘geschokte maatschappij’ een reden om deze verdachte niet vrij te laten. Van Doorn noemt de negentig dagen gevangenhouding ‘fors’ en gaat de raadkamer waarschijnlijk tussentijds vragen het voorarrest te schorsen.

Aanzienlijke schadeDe jongeman wordt ervan verdacht bij zeker acht woningen in Heugem brand te hebben gesticht en dat op twee andere adressen te hebben geprobeerd. Dat gebeurde via de brievenbussen, door uitstekende reclamefolders aan te steken, brandend papier naar binnen te gooien, een touwtje van een gordijn aan te steken, of door een stapel folders op de deurmat in brand te steken. In sommige gevallen was het vuur snel uit, op andere plekken heeft het uren gesmeuld en was de brand- en roetschade aanzienlijk.

Zit een verhaal achterVolgens de politie was het een geluk dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De getroffen woningen liggen in vijf straten binnen een straal van 200 meter. Heugem was inderdaad behoorlijk geschokt, eind april. Raadsman Van Doorn wil nog niets zeggen over het motief van zijn ­cliënt: "Daar zit een heel verhaal achter.”

Wat de verdachte ten laste wordt gelegd, wil het Openbaar Ministerie (OM) om onduidelijke redenen niet onthullen. In de raadkamer hield het OM het in ieder geval op opzettelijke brandstichting met levensgevaar voor personen en gevaar voor woningen en goederen, aldus Van Doorn.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee