'Brievenbuspyromaan' blijft langer vast zitten

Print
'Brievenbuspyromaan' blijft langer vast zitten

Afbeelding: Diana Scheilen

De 19-jarige man, die eind april bij zeker acht woningen in de Maastrichtse wijk Heugem brand zou hebben gesticht, blijft nog negentig dagen vastzitten.

Dat heeft de raadkamer van de rechtbank bepaald. Die acht het risico op herhaling op dit moment te groot om hem vrij te laten, zegt advocaat Marcel van Doorn van de 19-jarige. Ook is de ‘geschokte maatschappij’ een reden om  deze verdachte niet vrij te laten. Van Doorn noemt de negentig dagen gevangenhouding ‘fors’ en gaat de raadkamer waarschijnlijk tussentijds vragen het voorarrest te schorsen.

Aanzienlijke schade
De jongeman wordt ervan verdacht bij zeker acht woningen in Heugem brand te hebben gesticht en dat op twee andere adressen te hebben geprobeerd. Dat gebeurde via de brievenbussen, door uitstekende reclamefolders aan te steken, brandend papier naar binnen te gooien, een touwtje van een gordijn aan te steken, of door een stapel folders op de deurmat in brand te steken. In sommige gevallen was het vuur snel uit, op andere plekken heeft het uren gesmeuld en was de brand- en roetschade aanzienlijk.

Zit een verhaal achter
Volgens de politie was het een geluk dat er geen slachtoffers zijn gevallen. De getroffen woningen liggen in vijf straten binnen een straal van 200 meter. Heugem was inderdaad behoorlijk geschokt, eind april. Raadsman Van Doorn wil nog niets zeggen over het motief van zijn ­cliënt:  "Daar zit een heel verhaal achter.”

Wat de verdachte ten laste wordt gelegd, wil het Openbaar Ministerie (OM) om onduidelijke redenen niet onthullen. In de raadkamer hield  het OM het in ieder geval op opzettelijke brandstichting  met levensgevaar voor personen en gevaar voor woningen en goederen, aldus Van Doorn.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →