Festivals in zwaar weer: 'Limburg is daar nog niet klaar voor'

Print
Festivals in zwaar weer: 'Limburg is daar nog niet klaar voor'

Afbeelding: Laurens Eggen

Pinkpop houdt al 48 edities lang het hoofd boven water. Voor - met name nieuwe - evenementen wordt het echter steeds moeilijker om te overleven in een overbevolkt festivallandschap. Hoe kan dat? En waar moet je op letten als je toch iets nieuws wil beginnen?

RUIS, TexFree Festival, Bruis, Secret Places, Scenes Connected. Zomaar vijf evenementen in Limburg die alleen al dit jaar verdwenen uit het festivallandschap. De één na de ander legt het loodje. Daar komen nog een hoop festivals bovenop wier toekomst aan een zijden draadje hangt vanwege de zoveelste subsidiekorting of chagrijnige weergoden.

Afscheid
Je hebt geen glazen bol nodig om te voorspellen dat we volgend jaar opnieuw afscheid moeten nemen van evenementen die het financieel niet meer kunnen bolwerken. Wat is er toch  aan de hand in festivalland?

Ieder festival heeft natuurlijk zijn eigen verhaal. Laten we beginnen met de casus RUIS. In drie jaar tijd groeien naar 10.000 bezoekers, dat was vóór de eerste aflevering in 2014 de ambitie van het technofestival op het Floriadeterrein in Venlo. Het liep anders In plaats van de beoogde groei, kwamen er alleen maar minder mensen.

Risico
Onlangs besloot de organisatie, nadat de kaartverkoop voor de vierde editie opnieuw was tegengevallen, om de stekker uit RUIS te trekken. Het financieel risico is simpelweg te groot, liet ze in een verklaring weten. Hoe komt het dat een dergelijk evenement niet van de grond komt? Pech? Wanbeleid? Of valt er voor de consument eenvoudigweg te veel te kiezen en is RUIS het slachtoffer van de wildgroei aan festivals?

Paul Moerel, consulent bij Stichting Popmuziek Limburg (SPL) heeft een andere theorie: RUIS kwam te vroeg voor Limburg. "Het festival richtte zich op een redelijk alternatief genre binnen de dancestroming. Ze strikten namen die in Amsterdam in twee of drie dagen uitverkocht zijn. Maar dat lukt hier niet, Limburg is daar nog niet klaar voor." 

Loopt Limburg wat muzieksmaak betreft dan achter op de rest van het land? 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →