Festivals in zwaar weer: 'Limburg is daar nog niet klaar voor'

© Laurens Eggen

Pinkpop houdt al 48 edities lang het hoofd boven water. Voor - met name nieuwe - evenementen wordt het echter steeds moeilijker om te overleven in een overbevolkt festivallandschap. Hoe kan dat? En waar moet je op letten als je toch iets nieuws wil beginnen?

Marco van Kampen en Jule Peeters

RUIS, TexFree Festival, Bruis, Secret Places, Scenes Connected. Zomaar vijf evenementen in Limburg die alleen al dit jaar verdwenen uit het festivallandschap. De één na de ander legt het loodje. Daar komen nog een hoop festivals bovenop wier toekomst aan een zijden draadje hangt vanwege de zoveelste subsidiekorting of chagrijnige weergoden.

AfscheidJe hebt geen glazen bol nodig om te voorspellen dat we volgend jaar opnieuw afscheid moeten nemen van evenementen die het financieel niet meer kunnen bolwerken. Wat is er toch aan de hand in festivalland?

Ieder festival heeft natuurlijk zijn eigen verhaal. Laten we beginnen met de casus RUIS. In drie jaar tijd groeien naar 10.000 bezoekers, dat was vóór de eerste aflevering in 2014 de ambitie van het technofestival op het Floriadeterrein in Venlo. Het liep anders In plaats van de beoogde groei, kwamen er alleen maar minder mensen.

RisicoOnlangs besloot de organisatie, nadat de kaartverkoop voor de vierde editie opnieuw was tegengevallen, om de stekker uit RUIS te trekken. Het financieel risico is simpelweg te groot, liet ze in een verklaring weten. Hoe komt het dat een dergelijk evenement niet van de grond komt? Pech? Wanbeleid? Of valt er voor de consument eenvoudigweg te veel te kiezen en is RUIS het slachtoffer van de wildgroei aan festivals?

Paul Moerel, consulent bij Stichting Popmuziek Limburg (SPL) heeft een andere theorie: RUIS kwam te vroeg voor Limburg. "Het festival richtte zich op een redelijk alternatief genre binnen de dancestroming. Ze strikten namen die in Amsterdam in twee of drie dagen uitverkocht zijn. Maar dat lukt hier niet, Limburg is daar nog niet klaar voor."

Loopt Limburg wat muzieksmaak betreft dan achter op de rest van het land?

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee