Liam Gallagher liep boos het Pinkpop-podium af, nu keert hij terug

© AFP/Andrew Cowie

Artiesten die boos van het Pinkpop-podium lopen, het komt zelden voor. Een uitzondering op die regel was Liam Gallagher met Oasis in 2000. De vuilbekkende rocker keert dit jaar terug naar Landgraaf. Een verhaal over muzikale bad boys en andere patjepeeërs.

Eric Seuren

Zet twee ego’s uit één familie in een band en je krijgt Oasis. De Britse broertjes Liam en Noel Gallagher maken in de jaren negentig wereldwijd naam met hits als Wonderwall en Don’t Look Back In Anger, maar ook met hun wilde levensstijl en ruzies.

KlappenDe tokkies die samen in ‘the fucking best rock band of the world’ zitten, kunnen niet zonder, maar ook zelden met elkaar. Ze meppen elkaar geregeld de band uit. Letterlijk. Dat zal de band in 2008 de nek omdraaien, maar in 2000 is het besluit niet ver weg.

Uitgerekend twee dagen voor het eerste en enige Pinkpopconcert is Noel, het muzikale brein van de band, boos uit Oasis gestapt. Het is aan zijn muzikaal minder begaafde broertje Liam om op Pinkpop het hoe en waarom te verklaren. "Shit happens. Dat is rock-’n-roll. Anders waren we een stelletje softies en maakten we popmuziek."

BoosWat er enkele uren na het interview gebeurt, lijkt karma. Liam krijgt een kartonnen bierhouder tegen zijn snufferd. Vloekend waarschuwt de Brit het publiek dat hij daar geen zin in heeft, maar dat levert alleen maar meer vliegend karton en bier op. En dus verdwijnt Gallagher van het podium.

Onder druk van de Pinkpoporganisatie keert hij uiteindelijk terug om de laatste minuten van het geboekte uurtje af te raffelen met onder meer een slappe, gejaagde versie van Wonderwall.

BierJa, wie kaatst moet de bal verwachten. Dat heeft het Amsterdamse straatschoffie Jorik Scholten, beter bekend als Lil’ Kleine, ook geleerd. Nou ja, geleerd? Het enfant terrible van de Nederlandse popmuziek ligt regelmatig in de clinch met zijn publiek. Door die provocaties kreeg hij in 2016 bijna standaard bier naar zijn hoofd geslingerd. Kleine vond dat maar niks, foeterde er veelvuldig

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee