Studente (20) steunt geschoffeerde NS-conducteur

© Facebook/Veerle Dirksen

De Tilburgse studente Veerle Dirksen (20) luisterde maandag verbijsterd naar de vele beledigingen en kwetsende teksten die een conducteur moest incasseren. Veerle nam het op voor de NS-medewerker, kocht een blikje cola voor hem en schreef er nadien een brief over die door duizenden mensen wordt gelezen op Facebook.

AD

Veerle reisde maandag met de trein vanuit Tilburg, waar ze een lerarenopleiding Nederlands volgt, naar haar woonplaats Eindhoven.

Echt belachelijkTijdens de reis valt ze van de ene verbazing in de ander. Ze ziet dat verschillende reizigers zich erg onbeschoft gedragen tegenover een van de conducteurs in de coupé. "Ik maakte vier haltes mee en telkens was het weer raak. Het was echt belachelijk zoals er tegen de conducteur gedaan werd."

Volgens de twintigjarige kreeg de conducteur een hoop te verduren; van beschuldigingen tot scheldpartijen. "Hij was ontzettend vriendelijk en deed zijn werk zo goed als hij kon in deze hitte", schrijft ze op haar facebookpagina. Ze vindt het zo gek wat er gebeurt dat ze op de conducteur afstapt en een praatje met hem maakt.

Blikje colaAangekomen in Eindhoven verlaat Veerle de trein en neemt ze afscheid van de conducteur. Maar in een impuls besluit Veerle hem een hart onder de riem te steken. Ze rent naar de dichtstbijzijnde kiosk en koopt daar een blikje cola. Zo hard als ze kan rent ze terug naar de trein waar ze de conducteur nog ziet staan.

"Ik kon hem nog net het koude flesje geven. 'Omdat je het verdient!', riep ik geheel buiten adem. De uitdrukking op zijn gezicht was echt onbetaalbaar en zal ik dan ook nooit vergeten."

'Deed werk goed'Nog steeds heeft Veerle geen idee wie de conducteur in kwestie is. "Maar één ding wist ik wel: hij deed zijn werk goed en werd niet behandeld zoals het hoorde." Ze hoopt met haar brief aandacht te vragen voor mensen 'die er voor ons als reizigers altijd het beste uit willen halen'. "Dit is namelijk wat er dagelijks gebeurt bij de NS", sluit ze af.

De Eindhovense oogst honderden complimenten op sociale media. Meer dan 1300 lezers hebben haar bericht een 'like' gegeven. "Er zouden meer mensen moeten zijn zoals jij", meldt iemand. Een ander schrijft: "Zulke mensen bestaan tegenwoordig niet meer. Een hart van goud heb je, Veerle."

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee