Loods vol gasmaskers gelinkt aan verdachten van beramen aanslag

© Functioneel Parket

De inspectie vond in Linne een loods gevuld met 210.000 gasmaskers. Twee mannen die eerder werden verdacht van het beramen van een aanslag, lijken nu gelinkt aan verboden handel.

Paul Bots & Jos Emonts

Het functioneel parket heeft dinsdag de verkoop van een enorme partij asbesthoudende gasmaskers vanuit een loods aan de Veestraat in Linne voorkomen. Het asbest zit verwerkt in het filter van de 210.000 aangetroffen maskers. Verkoop van asbesthoudend materiaal is sinds 1993 verboden in Nederland.

Bijzondere geschiedenisDe ontdekte spullen hebben een bijzondere geschiedenis. De loods waarin de gasmaskers liggen, is eigendom van een bedrijf dat is gelieerd aan kunsthandelaar Toon van H. uit Echt. De huurder van de loods was jarenlang het - inmiddels failliete - Duitse bedrijf van Harrie D.. Hij handelde in militair materiaal uit het voormalige Oostblok. Hij zou de spullen in de loods hebben achtergelaten na het faillissement.

AanslagHuurder en verhuurder werden eind 2003 nog aangehouden op verdenking van het beramen van een aanslag op officier van Justitie Paul van Hilten. Ze zijn nooit veroordeeld. Na een nieuwe loze tip in 2016 onderzoekt de recherche of een nepinformant Toon van H. valselijk heeft beschuldigd. Wie momenteel eigenaar is van de gasmaskers, is onduidelijk. Het functioneel parket wil alleen vertellen dat de eigenaar wordt verdacht van het bezitten en verhandelen van asbesthoudend materiaal. Daar staat een gevangenisstraf van maximaal zes jaar op.

Geen verdachteVolgens advocaat Ludo Hameleers is Van H. geen verdachte in de zaak. Justitie zou wel met diens zoon hebben gesproken, maar ook die zou niet als verdachte zijn aangemerkt. Burgemeester Stef Strous van Maasgouw bekijkt momenteel of er bestuursrechtelijke maatregelen getroffen moeten worden tegen de opslag van de gasmaskers.

Gevaar voor de volksgezondheid is er volgens Strous niet. Het gebruik van de maskers is wel levensgevaarlijk. Zelfs één keer inademen via het filter kan een gevaarlijke hoeveelheid asbest in de longen opleveren. De maskers van het type GP-5 worden op internet op grote schaal verkocht. Er wordt op e-bay minstens tien euro voor een compleet masker gevraagd. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) raadt mensen die een masker hebben gekocht aan om dit, dubbel verpakt, bij de milieustraat in te leveren.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee