Napels in greep van wrede babygangsters

In Napels vielen vorige week al zes doden door bendegeweld

In Napels vielen vorige week al zes doden door bendegeweld© AD/HH

Zes slachtoffers in een weekin Napels door de Camorra: de Napolitaanse maffia. Het is oorlog tussen verschillende clans en die wordt gevoerd door nietsontziende tieners.

Eveline Rethmeier

Ze worden babygangsters genoemd, omdat ze vaak minderjarig zijn. Sommigen mogen nog niet eens legaal op een scooter rijden. Op klaarlichte dag leggen ze kopstukken van rivaliserende clans om. Ze verheerlijken geweld en hebben de namen van hun vrienden die in de gevangenis zitten op hun armen getatoeëerd. Het geld dat ze verdienen met deze afrekeningen en drugshandel geven ze uit aan brommers, nachtclubs en vooral: wapens.

24 kogelsZaterdagmiddag werd Carlo Nappello samen met zijn neef met maar liefst 24 kogels van zijn brommer geschoten. Tien uur daarvoor, om 05.00 uur 's morgens, wordt in een nachtcafé de 29-jarige Carmine Picale doodgeschoten. In totaal vielen er de afgelopen week zes doden. De slachtoffers waren stuk voor stuk bekenden van de Italiaanse politie. Ze maakten onderdeel uit van een van de vele Napolitaanse Camorra-clans. Anders dan de Siciliaanse Cosa Nostra bestaat de Camorra uit verschillende clans en is er nauwelijks organisatie. Iedere wijk in Napels heeft een andere clan.

BendeoorlogSinds anderhalf jaar is er sprake van een ware bendeoorlog in Napels, een onbedoeld gevolg van de arrestaties van oude bazen van de Camorra. Hierbij zetten clans steeds vaker jonge jongens in als huurmoordenaars. Ook de in Italië zeer populaire televisieserie Gomorra, geïnspireerd op de wereldwijde bestseller van journalist Roberto Saviano, zou een rol spelen. De jonge gangsters zouden de hoofdpersonages in deze film na willen doen die op brommers door de straten van Napels scheuren en met Kalasjnikovs in de lucht schieten. De jonge Camorristi zijn beruchter dan hun oudere collega's. Ze gaan sneller over op geweld en deinzen er niet voor terug toe te slaan op klaarlichte dag.DoelwitHet is moeilijk vat op de 'babygangs' te krijgen. Ze zijn op hun brommers net zo snel weer verdwenen als dat er geschoten wordt. Ze kammen de wijken van Napels af op zoek naar hun doelwit, waarvan ze de foto op hun mobiele telefoon hebben gedownload.Ex-Camorrabaas Luigi Giuliano, die nu samenwerkt met justitie als zogeheten 'pentito' (spijtoptant) noemt als enige optie de kinderen van Camorra-families uit huis te plaatsen: 'Vaders en moeders die drugs verhandelen geven die normen en waarden door aan hun kinderen. Die kinderen kunnen niet anders dan opgroeien tot criminelen'.

AngstDe inwoners van Napels leven steeds meer in angst. Burgemeester en oud-officier van justitie Luigi de Magistris roept de regering op om in actie te komen. "Politie en justitie doen hier hun best, maar het probleem is dat we niet de versterking hebben gekregen die de regering heeft beloofd.'' Op dit moment zijn er al 900 militairen gestationeerd in Napels om het bendegeweld onder controle te krijgen. De Italiaanse regering bekijkt of er extra veiligheidsmaatregelen moeten worden genomen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee