Zaak-Edelchemie aangehouden na TIA 82-jarige verdachte

Print
Zaak-Edelchemie aangehouden na TIA 82-jarige verdachte

Afbeelding: John Peters

Heel - De rechtbank in Roermond heeft woensdag de zaak tegen recyclingbedrijf Edelchemie uit Panheel aangehouden vanwege een TIA van de 82-jarige verdachte Leo Nevels, de directeur van Edelchemie. Advocaat Theo Linssen bracht de aandoening in verband met de stress die de strafeis die de officier van justitie vorige week uitsprak bij de verdachte teweeg had gebracht. De zaak gaat pas in oktober verder.

Leo Nevels hoorde vorige week woensdag zestien maanden celstraf tegen zich eisen in de milieuzaak. In het weekeinde moest Nevels een dag in het ziekenhuis verblijven vanwege de TIA.

Volgens zijn advocaat kan de zaak niet op korte termijn vervolgd worden. Door de TIA is het spraak- en leesvermogen van Nevels volgens hem aangetast. Herstel zal volgens Linssen nog zeker enkele weken duren. De rechtbank, die de zaak deze of uiterlijk volgende week had willen afronden, willigde na de toelichting het verzoek van de verdediging om de zaak aan te houden in. Aanvankelijk zou de rechtbank op 29 juni uitspraak doen. Dat gaat dus nu niet lukken.

Opslag
Nevels staat samen met zijn vrouw en twee zonen terecht voor illegale opslag van afvalstoffen en handelingen waardoor bodemverontreiniging kon ontstaan op het terrein van het bedrijf in Panheel. Tegen de vrouw van Nevels vorderde de officier twee maanden gevangenisstraf. Nevels' zoon Alberto moet als het aan het OM ligt tien maanden de cel in, waarvan vijf voorwaardelijk. Zijn andere zoon Ruud wil justitie voor 12 maanden, waarvan vier voorwaardelijk, achter de tralies.

Naast de celstraffen voor de verdachten werden er ook geldboetes geëist: 125.000 euro voor Edelchemie en hetzelfde bedrag voor het ernaast gelegen bedrijf Phoenica. Van Edelchemie Benelux wil het OM 75.000 euro zien.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Je las zojuist een gratis artikel, maar niet al onze journalistiek is gratis. Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen in de vorm van nieuws, achtergronden, analyses en opinie.

Onze verslaggevers zijn 24/7 bezig met het schrijven van deze verhalen. Zodoende geven we duiding aan het nieuws en helpen we jou met het vormen van een mening.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen