Half miljoen voor onderzoek naar bouw school

Print
Half miljoen voor onderzoek naar bouw school

Kinderen van de Ds. Deeleman-school in Grevenbicht bij het ontbijt in het klaslokaal. Afbeelding: Ermindo Armino

Het stadsbestuur van Sittard-Geleen vraagt de raad een half miljoen euro uit te trekken voor het verder voorbereiden van het plan om tussen Grevenbicht en Obbicht een nieuwe school te bouwen.

Daarmee is de bouw van de school nog niet zeker. Die beslissing valt naar verwachting pas eind volgend jaar.

Draagvlak
De uit het samengaan van drie scholen ontstane basisschool De Kingbeek moet ondergebracht worden in één gebouw. Bedoeling is daar een Integraal Kind Centrum van te maken. Er is onder bewoners veel draagvlak voor een locatie tussen de twee dorpen in. Alleen moet de gemeente daarmee afwijken van het beleid om niet te bouwen buiten de dorpsgrenzen. Dat zorgt voor planologische haken en ogen.

Tegengas
Plan is de school op deze plek te combineren met een nieuwe centrale sportvoorziening voor Obbicht en Grevenbicht. Er is tegengas te verwachten uit onder meer de hoek van natuurorganisaties. Wethouder Bert Kamphuis (onderwijs, D66) sluit niet uit dat tot aan de Raad van State geprocedeerd gaat worden.Buiten de planologische hobbels, hikt de gemeente aan tegen de totale geschatte kosten van het project: ruim tien miljoen euro. Dat bedrag is op zijn vroegst rond 2020 beschikbaar, indien de politieke wil er volgend jaar is knopen hierover door te hakken.

Onderzoek
Het nu gevraagde krediet van een half miljoen wordt gebruikt om het plan nader uit te werken en te motiveren, door onderzoek te verrichten naar de gevolgen voor flora- en fauna, archeologie en externe veiligheid. Ook wordt een Milieu Effect Rapportage opgesteld.

Politieke partijen VVD en GOB en het dorpsplatform Obbicht trokken oktober vorig jaar ongerust aan de bel, omdat het al een jaar stil was rond dit bouwplan, waar al sinds 2013 over wordt gesproken. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →