Half miljoen voor onderzoek naar bouw school

Kinderen van de Ds. Deeleman-school in Grevenbicht bij het ontbijt in het klaslokaal.

Kinderen van de Ds. Deeleman-school in Grevenbicht bij het ontbijt in het klaslokaal.© Ermindo Armino

Het stadsbestuur van Sittard-Geleen vraagt de raad een half miljoen euro uit te trekken voor het verder voorbereiden van het plan om tussen Grevenbicht en Obbicht een nieuwe school te bouwen.

Erwin Schmidt

Daarmee is de bouw van de school nog niet zeker. Die beslissing valt naar verwachting pas eind volgend jaar.

DraagvlakDe uit het samengaan van drie scholen ontstane basisschool De Kingbeek moet ondergebracht worden in één gebouw. Bedoeling is daar een Integraal Kind Centrum van te maken. Er is onder bewoners veel draagvlak voor een locatie tussen de twee dorpen in. Alleen moet de gemeente daarmee afwijken van het beleid om niet te bouwen buiten de dorpsgrenzen. Dat zorgt voor planologische haken en ogen.

TegengasPlan is de school op deze plek te combineren met een nieuwe centrale sportvoorziening voor Obbicht en Grevenbicht. Er is tegengas te verwachten uit onder meer de hoek van natuurorganisaties. Wethouder Bert Kamphuis (onderwijs, D66) sluit niet uit dat tot aan de Raad van State geprocedeerd gaat worden.Buiten de planologische hobbels, hikt de gemeente aan tegen de totale geschatte kosten van het project: ruim tien miljoen euro. Dat bedrag is op zijn vroegst rond 2020 beschikbaar, indien de politieke wil er volgend jaar is knopen hierover door te hakken.

OnderzoekHet nu gevraagde krediet van een half miljoen wordt gebruikt om het plan nader uit te werken en te motiveren, door onderzoek te verrichten naar de gevolgen voor flora- en fauna, archeologie en externe veiligheid. Ook wordt een Milieu Effect Rapportage opgesteld.

Politieke partijen VVD en GOB en het dorpsplatform Obbicht trokken oktober vorig jaar ongerust aan de bel, omdat het al een jaar stil was rond dit bouwplan, waar al sinds 2013 over wordt gesproken.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee