Nederlander vast op verdenking van plannen terreurdaad

Westminster Magistrates Court.

Westminster Magistrates Court.© Reuters

Een Nederlander moet woensdag in Londen voorkomen op verdenking van het plannen van een terroristische actie. De 37-jarige Aweys F. woont sinds 2013 in het Verenigd Koninkrijk en zou een aanslag in Londen hebben voorbereid. Hij werd op 23 mei op Stansted Airport opgepakt.

Renske Baars

F. is geboren in Somalië, maar heeft inmiddels een Nederlandse identiteit. Hij werd vorige week opgepakt, toen hij een vliegtuig naar Istanboel wilde nemen. De politie vermoedt dat hij zich in Syrië wilde aansluiten bij IS.

AanslagVolgens de aanklager kwam F. bovendrijven bij een ander terreuronderzoek. Zijn gegevens zouden in een laptop hebben gestaan, aldus aanklager Thomas Halpin. Zijn arrestatie heeft geen verband met de aanslag in Manchster, vorige week. Wel reisde die dader ook kort voor zijn aanslag op en neer naar strijdgebied (Libië). De daders van de aanslagen in Brussel en Parijs waren teruggekeerde Syriëgangers uit Frankrijk en België.

F. woonde in Tottenham, in het noorden van Londen, maar heeft een vrouw en vijf kinderen in Nederland. Een tweede vrouw woont in Ghana met één kind. F. moet op 9 juni voor de rechter verschijnen. Tot die tijd wordt hij vastgehouden.

SyriëgangersIn Nederland lopen ruim 200 onderzoeken naar Nederlandse Syriëgangers. Onder hen zijn, voor zover bekend, weinig verdachten met een Somalische achtergrond. Wel wonen er duizenden Nederlandse Somaliërs in Groot-Brittannië. Velen van hen kwamen als oorlogsvluchteling naar Nederland, maar verhuisden begin deze eeuw naar Groot-Brittannië omdat ze niet goed konden aarden. Omdat ze inmiddels een Nederlands paspoort hadden, maakte dat de oversteek naar Engeland makkelijker.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee