Roda-tsaar Korotaev in gevangeniskloffie voor rechter Dubai

Print
 Roda-tsaar Korotaev in gevangeniskloffie voor rechter Dubai

Roda-investeerder Aleksei Korotaev. Afbeelding: ANP

Heeft Aleksei Korotaev 17,7 miljoen in eigen zak gestopt of is hij erin geluisd? De brandende vraag dinsdag in een beroepszaak in Dubai.

Gekleed in een wit gevangeniskloffie hoorde Roda JC-investeerder Aleksei Korotaev (30) voor de rechtbank in Dubai de belastende getuigenverklaring van de manager van Helin International FZE aan.

In eigen zak
Volgens een bij de zitting aanwezige bron van De Limburger is de beschuldiging duidelijk: Korotaev is zijn afspraken om 17,7 miljoen te investeren voor klanten van Helin niet nagekomen. De Russisch-Zwitserse zakenman zou het geld in eigen zak hebben gestoken. Daarop probeerden medewerkers van het in Ras al Khaima - een emiraat nabij Dubai - gevestigde Helin de cheque te verzilveren die Korotaev eind januari 2017 als garantie had ondertekend. De poging de 17,7 miljoen op die manier terug te krijgen, liep echter op niets uit. Het bleek om een ongedekte cheque te gaan, zo verklaarde de Helin-boss. 

Volgepakt
Korotaev werd op 12 februari tot drie jaar cel veroordeeld, een week nadat hij als de nieuwe Roda-tsaar de kraker tegen Ajax had bezocht. De zakenman probeert sindsdien zijn onschuld te bewijzen. Dinsdag ging hij in beroep tegen zijn veroordeling, voor de tweede keer, na 18 april. De Rus, die al bijna vier maanden in de cel in Dubai zit, zei gedurende de beroepszaak van veertig minuten geen woord. Hij maakte een rustige, kalme indruk. De rechtszaal was helemaal volgepakt met toehoorders. 

Vul hier een omschrijving van de foto in.

De rechtbank in Dubai.

 

Verzoek
Na een pleidooi voor zijn cliënt deed de advocaat van Korotaev het verzoek om een financieel specialist aan te stellen. Die moeten uitzoeken wat nu precies de afspraken tussen Korotaev en Helin waren over de beruchte 17,7 miljoen. De drie rechters kwamen niet tot een uitspraak. Het hoger beroep wordt over enkele weken voortgezet. 

Erin geluisd
Op zijn beurt heeft Korotaev ook een klant en twee directeuren van Helin International FZE, dat optreedt als tussenpersoon voor investeerders, voor de rechter gesleept. Ook die zaak dient binnenkort. Volgens het kamp-Korotaev is de zakenman erin geluisd en is het geschil rond de cheque van 17,7 miljoen een poging hem in diskrediet te brengen. Diverse bronnen hebben tegenover De Limburger bevestigd dat bij de tegenpartij zakenlieden met de Belgische nationaliteit betrokken zijn. 

Twee kampen
Roda JC wordt door de affaire-Korotaev in twee kampen gespleten. Twee van de vier commissarissen stapten inmiddels op. Korotaev werd in januari gepresenteerd als nieuwe geldschieter, korte tijd voor het losbarsten van de miljoenenruzie in Dubai. Het plan was dat de zakenman in twee etappes aandelen van Roda-eigenaar Frits Schrouff zou overnemen: eerst twintig procent, later tachtig procent. 

Schuldenvrij
Om zijn goede bedoelingen te tonen, stortte de Rus direct vier miljoen euro in Nederland. Twee miljoen waren bestemd voor directe versterkingen in de winterstop, de andere twee miljoen zijn gestort bij een notaris in Heerlen. Volgens bronnen binnen Roda kan de club echter niet aan dat geld zonder een notarieel bekrachtigde handtekening van Korotaev. Tot nog toe lukt het niet om die handtekening vanuit de gevangenis in Dubai te regelen. 
Roda heeft de twee miljoen hard nodig om dit seizoen schuldenvrij te beëindigen. Anders zal vrijwel zeker Roda-baas Schrouff moeten bijspringen, voor de zoveelste keer.