Donald Trump hakt deze week knoop door over klimaatakkoord

© AFP

De Amerikaanse president Donald Trump maakt deze week duidelijk of hij zijn land terugtrekt uit het klimaatverdrag van Parijs.

ANP

"Ik zal mijn besluit over het akkoord van Parijs in de komende dagen bekendmaken", twitterde hij. Trump sloot de tweet af met zijn bekende motto: 'Make America great again'.

Knoop doorgehaktMeerdere Amerikaanse media melden op basis van anonieme bronnen dat Trump naar verwachting zal besluiten de Amerikaanse deelname aan het klimaatpact op te zeggen. De Amerikaanse nieuwssite Axios meldde als eerste dat Trump de knoop al heeft doorgehakt. Amerikaanse functionarissen erkenden daarop tegenover The New York Times en CNN dat de president van plan lijkt te zijn de Amerikaanse deelname aan het internationale klimaatpact op te zeggen.

Ze voegden eraan toe dat de plannen nog kunnen veranderen tot ze officieel bekend worden gemaakt. Als Trump breekt met het internationale klimaatplan zal dat de relatie met zijn Europese bondgenoten waarschijnlijk nog meer onder druk zetten.

ObamaVrijwel alle landen op aarde schaarden zich in 2015 achter het klimaatverdrag, dat verdere opwarming van de aarde moet voorkomen. Trump stond dan ook onder grote internationale druk om geen streep te halen door de Amerikaanse deelname, maar hij weigerde dat toe te zeggen. Door alsnog uit het verdrag te stappen, zou Trump de politieke nalatenschap van oud-president Barack Obama nog verder ontmantelen. De Republikeinse president stopte eerder al met een groot deel van het klimaatbeleid van zijn voorganger. Het doel was om meer banen te scheppen door regels te schrappen.

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee