Giro-geweldenaar Tom Dumoulin geridderd tijdens huldiging

Print

Dumoulin toont zijn prijs aan het publiek op de Markt. Afbeelding: ANP/Marcel van Hoorn

Giro-winnaar Tom Dumoulin is woensdagavond benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Staatssecretaris Martin van Rijn van Sport bracht de Maastrichtenaar het blijde nieuws tijdens diens huldiging in de Limburgse hoofdstad. Dumoulin krijgt de onderscheiding uiteraard vanwege zijn prestatie in de Ronde van Italië en zijn verdienste voor de wielersport in Nederland.

Limburger van verdienste
Ook gouverneur Theo Bovens had een verrassing in petto voor Dumoulin. De sportman werd eveneens benoemd tot Limburger van verdienste. Hij kreeg de bijbehorende plaquette overhandigd in het stadhuis. "Die mag rustig in Belgisch-Limburg aan de muur hangen", grapte Bovens, verwijzend naar Dumoulins woonplaats Kanne, vlak over de grens. Later kreeg hij uit handen van burgemeester Annemarie Penn-te Strake ook nog de gouden eremedaille van Maastricht.
 


Wielerliefhebbers
Voor de huldiging van Dumoulin stroomde de Markt woensdagavond vol met wielerliefhebbers uit Maastricht, Limburg en de rest van Nederland. "Dit is heel gaaf en heel ongemakkelijk", was de eerste reactie van de winnaar van de ronde van Italië nadat hij was onthaald door de enthousiaste menigte. "Ik ga dit nooit vergeten!"

Ook Jan Janssen en Joop Zoetemelk, de enige Nederlanders die eerder een grote ronde op hun naam wisten te schrijven, waren van de partij. De huldiging werd afgesloten met een optreden van Kensington.