Specialist in asbest tipte justitie over loods vol gasmaskers

Print
Specialist in asbest tipte justitie over loods vol gasmaskers

Afbeelding: Functioneel Parket

Een asbestdeskundige heeft justitie op het spoor gezet van de 210.000 gasmaskers met asbesthoudende filters die inspecteurs dinsdag in een loods in Linne zijn onderschept.

Asbestonderzoeker Ron Versluis uit Gorkum vond het zijn plicht om de zaak aan te kaarten. Volgens hem is één keer inademen door zo’n filter al levensgevaarlijk. Asbest is sinds 1993 verboden.

Marktplaats
Een medewerkster van zijn bedrijf Rotrex vertelde Versluis dat op Marktplaats kisten met gasmaskers en filters te koop stonden. Haar vermoeden dat daar asbest in zat, bleek te kloppen. De asbestdeskundige schakelde het SBS-programma Hart van Nederland in, waarna de Inspectie Leefomgeving en Transport in actie kwam. Die kwam uit bij de uiteindelijk loods in Linne.

Achtergelaten
Volgens de eigenaar van het pand staan de 5.250 kisten al sinds 1999 in de loods. Een huurder die na een aantal jaren failliet ging en met de noorderzon verdween, zou ze daar hebben achtergelaten. Hij zegt niet te weten hoe een aantal kisten met maskers op de markt is gekomen.De oude legerkisten werden op internet ook aangeboden als bijzettafeltjes. De verkopers leverden de gasmaskers gratis mee.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →