Provincie worstelt met het uitzetten van otters

Print
Provincie worstelt met het uitzetten van otters

Foto: Istock

De provincie worstelt met het uitzetten van otters. Ark Natuurontwikkeling heeft een ontheffing van het Rijk voor het uitzetten van de dieren. Tal van partijen hebben echter grote moeite hiermee.

Het uitzetten van otters in Limburg blijkt een uitermate gevoelig onderwerp. Gedeputeerde Hubert Mackus (CDA) erkent dat diverse partijen als boeren en Waterschap Limburg vooralsnog de nodige bedenkingen hebben tegen de plannen van Ark Natuurontwikkeling om otters uit te zetten in de Limburgse natuur.

Draagvlak
Mackus wil daarom de verschillende partijen de komende tijd uitnodigen om te vernemen hoe de partijen er exact in staan en of er wellicht toch draagvlak te krijgen is voor herintroductie van otters in deze provincie. De provincie neemt pas na die gesprekken een officieel standpunt in over uitzetten van otters

Mackus vraagt zich af of de weerstand die er bij meerdere partijen leeft voortkomt uit angst dat het uitzetten van de otter voor een vergelijkbare overlast zorgt als eerder na het uitzetten van bevers gebeurde. De provincie verwacht van de otter lang niet zo’n overlast als in het geval van de bever zich soms voordoet.

Vis
De provincie zet onder meer in op preventieve maatregelen bij visvijvers. Otters eten graag vis. Voor maatregelen om de terugkeer van otters in Limburg mogelijk te maken werd volgens GS tussen 2009 en dit jaar al zeven ton geïnvesteerd. Dat geld is volgens Mackus niet weg, als uiteindelijk geen otters worden uitgezet. In meerdere Nederlandse provincies komen al otters voor. De verwachting is dat het dier hier in de nabije toekomst uit eigen beweging terugkeert. Uitzetten moet dat proces een handje helpen.

Ark bevestigt dat het een otterbeheerplan heeft opgesteld. ,,Otters veroorzaken geen schade aan de landbouw. Met de sportvisserij in Limburg hebben we een akkoord bereikt en met Waterschap Limburg zijn we nog in overleg. We gaan er vanuit dat we met overtuigende antwoorden kunnen komen’’, zegt een woordvoerder van Ark. Als Ark op enig moment overgaat tot bijplaatsen van otters dan gaat het volgens hem om hooguit een stuk of 25 dieren.