Roermondse politiek maakt zich grote zorgen om sociale werkplaats

© Jeroen Kuit

De Roermondse politiek maakt zich grote zorgen over de financiële en personele situatie bij sociale werkplaats Westrom.

Gertie Driessen

Dat bleek deze week tijdens een commissievergadering waar de begroting en jaarrekening van Westrom werden besproken. Noteerde Westrom in 2015 een negatief resultaat van een kleine ton, vorig jaar was dat min zes ton, terwijl er ook nog een pand is verkocht.Rijkssubsidies dalenDe politiek ziet de bui al hangen. De gemeenten (Roermond, Leudal, Maasgouw, Roerdalen en Echt-Susteren) draaien immers op voor de tekorten bij het sociaal werkbedrijf. Die lopen de komende jaren verder op omdat rijkssubsidies dalen. Roermond heeft tot en met volgend jaar geld gereserveerd, maar vanaf 2019 is er een gat van 1,5 miljoen. De poltiek vindt dat Westrom te makkelijk wijst naar de gemeenten en zelf meer kan doen om een beter resultaat neer te zetten.AngstcultuurZorgen had de politiek ook over het personeel van Westrom dat gedetacheerd is bij schoonmaak- en groenbedrijf Prio Verve. Dit naar aanleiding van een artikel in De Limburger over een onderzoek van de ondernemingsraad, dat rept over misstanden en een angstcultuur bij Prio Verve.

SignalenGroenLinks vroeg zich af of het management bij Westrom op de hoogte was en wat zij eraan hebben gedaan. „Als werkgever hoor je dat soort zaken aan te pakken, of iemand nu gedetacheerd is of niet.” Verantwoordelijk wethouder Gerard IJff gaf aan dat er wel wat signalen waren, maar dat hij geschrokken was van de inhoud van het rapport.

Dat wordt binnenkort door het dagelijks bestuur van Westrom – wethouders van de aangesloten gemeenten – besproken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal