Miljoenentekort Venlo raakt ook Midden-Limburgse gemeenten

Print
Miljoenentekort Venlo raakt ook Midden-Limburgse gemeenten

Afbeelding: iStock

Moethagen-Hertenpael / Venlo - De Midden-Limburgse gemeenten willen opheldering van Venlo over het miljoenentekort op het sociaal domein. Althans, over die gelden die ook van de Midden-Limburgse gemeenten zijn.

Dat schrijven ze in een brandbrief aan het Venlose college. 

Beschermd wonen
Als grootste gemeente is Venlo in Noord- en Midden-Limburg verantwoordelijk voor de uitvoering van het ‘beschermd wonen’. Dat betreft alle mensen die niet zelfstandig kunnen wonen en begeleiding nodig hebben. Venlo krijgt de rijksgelden voor de hele regio. Op die post noteert de gemeente over 2016 een tekort van 3,3 miljoen euro. In totaal zit Venlo met een onvoorzien tekort van 12 miljoen op het sociaal domein (jeugd)-zorg en arbeidsparticipatie.

Via de media
De gemeenten in Midden-Limburg moesten dat via de media vernemen. Volgens wethouder Marianne Smitsmans van Roermond is er tot dusver alleen ambtelijk contact geweest. Vandaar de brandbrief van de Midden-Limburgse gemeenten waarin ze om opheldering vragen. "We vragen Venlo met klem ons zo spoedig mogelijk inzicht te geven in de oorzaken van het tekort en wat het betekent voor de regio en de afzonderlijke gemeenten", aldus Smitsmans.

Het Venlose college kan nog niet reageren op de brief omdat die nog niet binnen is. Wel laat een woordvoerder weten dat Venlo zich houdt aan de afspraak dat overschotten op ‘beschermd wonen’ ten goede komen aan de centrumgemeente en die ook opdraait voor tekorten. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →