Maastricht zet half miljoen opzij voor eventuele komst Tour de France

Maastricht en Valkenburg lobbyen om de Tour naar Zuid-Limburg te halen.© ANP/Valerie Kuypers

De gemeente Maastricht trekt zeven ton uit voor grote sportevenementen.

Pascale Thewissen

Het leeuwendeel van dat bedrag wordt gereserveerd voor de Tour de France. Maastricht en Valkenburg lobbyen gezamenlijk om de wielerkoers naar Zuid-Limburg te halen. Mocht het lukken om Maastricht in de Tour te krijgen als start- of finishplaats, dan is daarvoor alvast 525.000 euro gereserveerd.

Amstel Gold RaceDaarnaast verdubbelt Maastricht de bijdrage aan de Amstel Gold Race, naar 50.000 euro per jaar. Dat is nodig vanwege de gestegen kosten voor de beveiliging van het parcours en de uitbreiding van de Gold Race met een prof dameskoers.

Jumping Indoor MaastrichtOok voor Jumping Indoor Maastricht (JIM) wordt 50.000 euro beschikbaar gesteld. Het hippisch evenement heeft nu een drie sterrenstatus, maar moet als het aan de gemeente ligt, promoveren tot een wereldbekerwedstrijd met vijf sterren. Dat komt de bekendheid van het MECC ten goede en zet Maastricht internationaal op de kaart.

IronmanDe kapitaalinjecties passen binnen het beleid van de gemeente om sportevenementen met een bovenregionale of internationale uitstraling te stimuleren. Ook de Ironman triatlon hoort in dat rijtje thuis. Het huidige contract met Ironman loopt dit jaar af. Om het evenement ook de komende twee jaar aan Maastricht te binden, wordt 80.000 euro per editie op tafel gelegd.