Ernstig zieke Guus (11) jongste dj op Limburgs festival

© Jeroen Kuit

De 11-jarige Guus Heber uit Neer staat over een krappe maand zomaar op Stereo Sunday. Achter de draaitafels, welteverstaan, als dj Stuiter. En dat terwijl hij lijdt aan een ernstige aandoening aan zijn maag-darmstelsel. We zochten hem op.

Marco van Kampen

Waar zijn artiestennaam vandaan komt, wordt snel duidelijk als we Guus Heber (11) thuis opzoeken in Neer. ‘Dj Stuiter’, zoals zijn alter ego luidt als hij achter de draaitafels staat, kan namelijk niet stilzitten. Met een aandachtsspanne van gemiddeld zo’n dertien seconden is het een flinke uitdaging om hem aan de praat te houden. Dat lukt. Weliswaar maar een kwartiertje, in zuivere speeltijd. En met heel veel tussenpauzes. Maar toch.

Jongste dj ooit
Waarom we Guus zo graag willen spreken? Punt één: hij zal per 1 juli te boek staan als jongste dj die ooit op Stereo Sunday heeft opgetreden. En punt twee: hij vertoont zijn draaikunsten terwijl hij ernstig ziek is. Wat die ziekte betreft, daar komen we later op terug.

Kriebels
Eerst over Stereo Sunday. Het tweedaagse Venlose dancefestival bedeelde het talent een spot toe op de zaterdagmiddag, tussen half drie en drie uur. Dj Stuiter dient dus een set van dertig minuten te prepareren. Een taak die hij zeer serieus neemt. "Normaal ben ik nooit zenuwachtig, maar nu kriebelt het toch wel. Ik heb nog nooit voor zoveel mensen gedraaid. Hoeveel denk je dat het er zullen zijn?"

Mengpaneel
Guus wacht het antwoord niet af. Hij springt van z’n stoel en spurt - niet voor het eerst, en zeker niet voor het laatst vandaag - naar zijn mengpaneel in de woonkamer. Nog even aan zijn Stereo Sunday-set schaven.

Hardwell
Hij is al aardig op weg, blijkt als hij met zichtbaar genoegen een tipje van de sluier oplicht van al het moois dat hij straks in petto heeft voor het Julianapark. Natuurlijk zit er een track van Hardwell in z’n mix. Guus is al jaren fan van de dj uit Breda. Trots showt hij een ingesproken boodschap van zijn held op zijn mobiel. "Dat heeft Sonny geregeld.”