Ernstig zieke Guus (11) jongste dj op Limburgs festival

Print
Ernstig zieke Guus (11) jongste dj op Limburgs festival

Afbeelding: Jeroen Kuit

Venlo - De 11-jarige Guus Heber uit Neer staat over een krappe maand zomaar op Stereo Sunday. Achter de draaitafels, welteverstaan, als dj Stuiter. En dat terwijl hij lijdt aan een ernstige aandoening aan zijn maag-darmstelsel. We zochten hem op.

Waar zijn artiestennaam vandaan komt, wordt snel duidelijk als we Guus Heber (11) thuis opzoeken in Neer. ‘Dj Stuiter’, zoals zijn alter ego luidt als hij achter de draaitafels staat, kan namelijk niet stilzitten. Met een aandachtsspanne van gemiddeld zo’n dertien seconden is het een flinke uitdaging om hem aan de praat te houden. Dat lukt. Weliswaar maar een kwartiertje, in zuivere speeltijd. En met heel veel tussenpauzes. Maar toch.

Jongste dj ooit
Waarom we Guus zo graag willen spreken? Punt één: hij zal per 1 juli te boek staan als jongste dj die ooit op Stereo Sunday heeft opgetreden. En punt twee: hij vertoont zijn draaikunsten terwijl hij ernstig ziek is. Wat die ziekte betreft, daar komen we later op terug.

Kriebels
Eerst over Stereo Sunday. Het tweedaagse Venlose dancefestival bedeelde het talent een spot toe op de zaterdagmiddag, tussen half drie en drie uur. Dj Stuiter dient dus een set van dertig minuten te prepareren. Een taak die hij zeer serieus neemt. "Normaal ben ik nooit zenuwachtig, maar nu kriebelt het toch wel. Ik heb nog nooit voor zoveel mensen gedraaid. Hoeveel denk je dat het er zullen zijn?"

Mengpaneel
Guus wacht het antwoord niet af. Hij springt van z’n stoel en spurt - niet voor het eerst, en zeker niet voor het laatst vandaag - naar zijn mengpaneel in de woonkamer. Nog even aan zijn Stereo Sunday-set schaven.

Hardwell
Hij is al aardig op weg, blijkt als hij met zichtbaar genoegen een tipje van de sluier oplicht van al het moois dat hij straks in petto heeft voor het Julianapark. Natuurlijk zit er een track van Hardwell in z’n mix. Guus is al jaren fan van de dj uit Breda. Trots showt hij een ingesproken boodschap van zijn held op zijn mobiel. "Dat heeft Sonny geregeld.”
 Overleden opa
Hij doelt op Sonny Corneth, programmeur bij Stereo Sunday en zelf ook actief achter de knoppen. De twee ontmoetten elkaar een paar jaar geleden tijdens een dj-clinic, en sindsdien fungeert Corneth als mentor. Aan de hand van Corneth draaide dj Stuiter op diverse feesten, variërend van de klassenfuif tot een setje op A Day In The Park. Hij is er dus vroeg bij, die Guus. Het begon met een Hercules-mengpaneeltje van de MediaMarkt, dat hij van z’n ouders kreeg. Zijn - inmiddels overleden - opa schonk hem een bijbehorende pc. Daarmee waren de eerste stappen van dj Stuiter een feit.

Ziek
Zijn prille carrière is er tot dusverre eentje van vallen en opstaan. Dat heeft niks met zijn talent te maken, overigens. Nee, Guus is ziek. Al heel lang. Hij lijdt aan een ernstige vorm van darmfalen. Nu zit hij in een goede fase, maar nog niet zo heel lang geleden lag hij aan het ziekenhuisbed gekluisterd. Twaalf maanden lang. Gevraagd naar die periode, valt Guus stil. Hij praat niet graag over zijn aandoening. Heeft het liever over Minecraft, zijn favoriete computergame. Of, beter nog, over zijn avonturen als dj Stuiter. Hij sprint naar zijn mengpaneel. Boem, boem, boem, doen de geluidsboxen. Hij lacht. Als Guus draait, is het ziekenhuis ver weg.

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →