Wietplanten verwijderd na vastlopen oogstmachine

Print
Wietplanten verwijderd na vastlopen oogstmachine

Het voormalig wietveld in Egchel Afbeelding: Laurens Eggen

Het inzaaien van de duurzame nieuwbouwwijk Giel Peetershof fase 2 met speciaal gekweekt wietzaad was vorig jaar vooral als stunt bedoeld.

Het spul was niet geschikt om te roken omdat het amper werkzame stoffen bevatte voor een high effect. De planten waren bedoeld om kandidaten voor een duurzame woning in Egchel attent te maken op de mogelijkheid hennep te gebruiken als bouwmateriaal. De voor dit doel gekweekte hennep is vanwege de sterke vezel immers geschikt als onder meer isolerend bouwmateriaal. 

Consternatie
De wietplanten in Egchel zorgden vorig jaar voor de nodige consternatie. Niet alleen vanwege jeugd die er onderweg naar school stopte en de buitendienst die het vanwege een alarmerend telefoontje van een buurman bijna weghaalde. Het spul bleek ook erg moeilijk te oogsten. 

Machine loopt vast
De pachter van de grond, een lokale kippenboer, wilde de planten gebruiken als strooisel in zijn kippenstal. Maar bij het oogsten liep zijn machine vast. Hennepplanten hebben een behoorlijk taaie vezel, zeker als ze speciaal met dat doel zijn gekweekt. Voor het oogsten van deze planten zijn speciale machines nodig, maar daar hangt een flink prijs kaartje aan. De kippenboer besloot de planten dan maar op zijn eigen manier te oogsten; hij reed de boel plat. 

Bloemen zaaien
Direct na de mislukte oogstactie eind vorig jaar heeft de boer de gemeente om toestemming gevraagd bloemen in te zaaien. Het terrein moet nu een soort pluktuin worden met wandelpaadjes. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →