Disneybaas stapt op als Trump-adviseur

Robert Iger van Disney. © Reuters

De baas van Walt Disney trekt zich terug uit een adviescommissie voor de Amerikaanse president. Dat heeft topman Bob Iger donderdagnacht zelf bekend gemaakt op Twitter. Aanleiding is de beslissing van Donald Trump om de Verenigde Staten niet meer deel te laten nemen aan een internationaal klimaatakkoord.

Redactie

‘Uit principe ben ik opgestapt uit de presidentiële adviesraad vanwege het terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs’, zo schreef Iger op Twitter. De Disney-baas is een Democraat en had al veel kritiek gekregen omdat hij deel uitmaakte van het adviesclubje vol zakenmannen.

KritiekEerder wuifde hij die kritiek nog weg omdat deelname volgens hem niets te maken had met steun. Ook de topman van autobedrijf Tesla, Elon Musk, stapte donderdag uit de adviesclub.

Trump richtte de adviesraad op in december om advies in te winnen van zakenmensen. De topmensen van Pepsi, Blackstone en JP Morgan blijven in de raad. Facebook-baas Mark Zuckerberg maakt er geen deel van uit. Hij leverde donderdagnacht flinke kritiek op de keuze van Donald Trump om de afspraken van het klimaatakkoord van Parijs niet na te komen: ‘slecht voor het milieu, slecht voor de economie, gevaarlijk voor de toekomst van onze kinderen’. En ook de CEO's van Microsoft, Google, Apple en General Electric lieten weten diep teleurgesteld te zijn in de Amerikaanse president.