Man aangehouden voor explosief onder auto Martin Kok

Print
Man aangehouden voor explosief onder auto Martin Kok

De explosie tijdens het onderzoek naar de kracht van de explosieven onder de auto van Martin Kok Afbeelding: Politie Amsterdam

De politie heeft een 26-jarige man uit Utrecht aangehouden die verdacht wordt van het plaatsen van een explosief onder de auto van Martin Kok. Die bom ging niet af omdat hij tijdig ontdekt werd.

De Utrechter werd dinsdagavond aangehouden en wordt vrijdagmiddag voorgeleid bij de rechter-commissaris. Hij mag alleen contact hebben met zijn advocaat.

Ook een 49-jarige man uit Zuid-Holland is aangehouden. Hij is al voorgeleid en zijn voorarrest is verlengd.

Granaten
Afgelopen week werd bekend dat de autobom - die Kok zelf ontdekte na een etentje in Amsterdam - de kracht had om meerdere doden en grote schade te veroorzaken. Het OM en de politie vergeleken de kracht van het explosief met 40 granaten. 

Doodgeschoten
Op 8 december is Kok (Edam, 1967) alsnog geliquideerd voor seksclub Boccaccio in Laren. Hij werd doodgeschoten nadat hij in dezelfde blauwe Opel Corsa was gestapt als waaronder de bom had gezeten. De dader had in de bosjes gewacht. Hij is voortvluchtig.

Veroordeeld
Waarschijnlijk dezelfde man had Kok eerder die avond al geprobeerd dood te schieten voor hotel Citizen M in de Prinses Irenestraat in Amsterdam-Zuid. In november 2015 was 's nachts al eens op zijn huis en auto geschoten door twee twintigers uit De Pijp die daarvoor zijn veroordeeld. 

Je las zojuist een gratis artikel


Niet alle artikelen zijn gratis, want zogeheten Plus-artikelen zijn alleen te lezen door abonnees. Zonder abonnees kunnen we namelijk geen betrouwbare regionale journalistiek maken. Je leest al onze artikelen vanaf €4,50 per maand.

Bekijk de aanbieding →