Venlo bemoeit zich niet met stemgedrag van burgers

© De Limburger

De gemeente Venlo bemoeit zich niet met de vraag of burgers overwegen op de PVV te stemmen. Dat antwoordt de gemeente op vragen van de lokale fracties VVD, CDA, SP en D66.

Daan de Hulster

Die partijen schreven dat ze niet begrijpen waarom Venlonaren in een online enquête is gevraagd of ze overwegen op de PVV te gaan stemmen. Zij vinden dat de gemeente zich niet moet bemoeien met het stemgedrag van burgers.

OphelderingBehalve de politieke partijen in Venlo klom ook fractievoorzitter Robert Housmans van de PVV in Limburg in de pen. Hij stelde dat de gemeente zich bezondigt aan “ongewenste beïnvloeding” en vroeg het provinciebestuur om opheldering.

Volgens de gemeente Venlo is door een extern onderzoeksbureau aan 1100 deelnemers aan het stadspanel om onderzoekstechnische redenen naar het stemgedrag bij de laatste verkiezingen gevraagd. Omdat de PVV in Venlo de vorige keer niet meedeed maar wel van plan is volgend jaar deel te nemen, werd een aparte vraag gesteld over deze partij.

Volgens Venlo was het doel van de enquête in kaart te brengen of het gemeentepanel een goede afspiegeling vormt van de bevolking. “En een goede afspiegeling hangt samen met leeftijd, geslacht, woonplaats en stemgedrag”, schrijft het gemeentebestuur.

AnoniemHet stadspanel krijgt drie tot vijf keer per jaar een vragenlijst voorgelegd over diverse onderwerpen. De gemeente zet de enquêtes uit om de mening van inwoners te betrekken bij de voorbereiding en uitvoering van beleid. Volgens Venlo is deelname anoniem en zijn individuele meningen niet herleidbaar. Alle ingevulde gegevens worden vertrouwelijk behandeld door extern onderzoeksbureau I&O Research, aldus de gemeente.