Bewakingscamera legt bezwijken parkeergarage Eindhoven Airport vast

© Fotopersburo Bert Jansen / AD

Het met donderend geraas instorten van de parkeergarage op Eindhoven Airport is vastgelegd door bewakingscamera's. De camerabeelden zijn veiliggesteld, bevestigt een zegsvrouw van de luchthaven. De beelden vormen een belangrijke bron van informatie voor de onderzoekers.

Redactie

Naast het team van verantwoordelijk bouwer BAM is in overleg met de verzekeraar onafhankelijk adviesbureau ir. J.G. Hageman in de arm genomen. BAM zelf onderzoekt tien mogelijke scenario's die schetsen wat er kan zijn gebeurd. Of bij die scenario's ook de samenstelling van het gebruikte beton een rol speelt, is niet bekend. Lees ook: Deel parkeergarage Eindhoven Airport ingestortEr is onder betrokken partijen discussie over de grootte van de toegepaste grindkorrels. Die zouden aanzienlijk groter zijn geweest dan de in dit geval voorgeschreven zestien millimeter. Toine van Casteren van BAS Research & Technology, een bedrijf in Venlo dat onder meer inspecties op betonnen constructies uitvoert, sluit vrijwel uit dat het gebouw daardoor kon instorten. ,,Het kan hooguit een rol hebben gespeeld, als één van de factoren. Net zoals bijvoorbeeld de weersomstandigheden hooguit een 'trigger' kunnen zijn geweest." De BAS-directeur houdt rekening met een samenloop van omstandigheden. Datzelfde suggereerde de Eindhovense professor Simon Wijte van de faculteit Bouwkunde van de TU/e afgelopen weekeinde. Wijte is tevens bestuurder bij het ingeschakelde onderzoeksbureau J.G. Hageman. De bouwprofessor zei de oorzaak niet te zoeken in de toegepaste bubbledeck-techniek, waarbij kunststof ballen worden gebruikt: die vloeren hebben voldoende draagkracht, zei hij.

Fotopersburo Bert JansenDronesGisteren zijn op de bouwplaats opnieuw drones ingezet, ditmaal voor het maken van meer detailopnames. Een dezer dagen wordt met lasertechnologie een scan van het gebouw gemaakt waarmee ook de meest geringe afwijkingen worden vastgelegd. Ook komen er extra beveiligingscamera’s. Intussen wordt gewerkt aan voorstellen om het complex te stabiliseren zodat het afgezette gebied kan worden verkleind. Hoe lang de onderzoeken gaan duren, durven de partijen nog niet in te schatten. Van Casteren, die ervaring heeft met dergelijke vraagstukken, rekent op zeker enkele maanden. ,,Zelfs dat zou snel zijn. Zie het als een soort CSI. Met zogenaamde forensic engineering (forensische bouwkunde, red.) wordt stukje bij beetje getracht de oorzaak te achterhalen. Daarbij worden alle documenten naast elkaar gelegd en vergeleken met wat er is geleverd en gebruikt." Toch verwacht de beton-deskundige dat binnen enkele weken de eerste voorlopige conclusies worden getrokken waarop de rest van het onderzoek zich zal richten.