Hammer Series: Dumoulin en Sunweb doen goede zaken in klimkoers

© ANP

De eerste dag van de Hammer Series is prima verlopen voor Tom Dumoulin en zijn ploeg Team Sunweb. In de klimkoers van vrijdag hoorde Dumoulin bij een kopgroep die de hele dag voorop reed.

Redactie

In de rit van vrijdag moesten de renners elf keer een ronde van 7 kilometer fietsen, met daarin steeds de Vaalserberg als scherprechter. Bovenop die klim konden de renners punten scoren door bij de eerste tien over de streep te komen.

KopgroepAl snel in de race ontstond eer een kopgroep die bestond uit Gianluca Brambilla, Luke Durbridge, Carlos Betancur, Stefan Küng, Iuri Filosi en Tom Dumoulin. In eerste instantie behoorde ook Tao Geoghegan Hart tot de kopgroep, maar hij viel na een valpartij lange tijd weg uit de groep der favorieten.

Dumoulin kwam dankzij zijn attente rijden bijna de hele race bij de eerste vijf van de groep over de top van de Vaalserberg. De Giro-winnaar sleepte op die manier kostbare punten binnen voor Team Sunweb. De ploeg beëindigde de dag als tweede. Enkel Movistar was sterker. Dat was vooral te danken aan Betancur op wie duidelijk geen maat stond.

KlassementDe Hammer Series is een driedaagse koers die bestaat uit een klimkoers, een sprinterscriterium en een ploegenachtervolging. Op de eerste twee dagen kunnen de teams punten en bonificatieseconden scoren. Daarmee wordt de startvolgorde voor de laatste dag bepaald.

Op de laatste dag begint het in het klassement leidende team aan een ploegentijdrit van 50 kilometer. De nummer twee in het klassement mag vervolgens 30 seconden later de achtervolging inzetten en proberen het leidende team te achterhalen. De ploeg die uiteindelijk als eerste over de finish komt, wint de Hammer Series.