Instellingen gaan samenwerken met Roermond voor betere zorg

© anp

Een platform waarin (jeugd)zorg- en welzijnsinstellingen samen met de gemeente Roermond werken aan nieuwe manieren van zorg- en hulpverlening. Dat is het doel van het Zorg Innovatie Platform, waaraan behalve Roermond dertien organisaties meedoen.

Gertie Driessen

Reden: de decentralisaties in het sociaal domein, waardoor tal van taken vanuit het Rijk worden doorgeschoven naar de gemeenten. Maar op het budget is flink gekort. Zorginstellingen ‘strijden’ ieder voor zich om een deel van de gekrompen koek en moeten allemaal apart onderhandelen en afspraken maken met de gemeenten. Dat levert een gigantische (dure) bureaucratische rompslomp op.ZoektochtIn Roermond slaan gemeente en zorgaanbieders daarom de handen ineen om samen de zoektocht aan te gaan naar vernieuwingen in zorgland. Want dat is uiteindelijk het doel van de decentralisaties: een transformatie in de zorg, die op een nieuwe leest geschoeid moet worden wil ze in de toekomst betaalbaar blijven."Om te ontdekken wat werkt en wat niet, moet je elkaar ruimte gunnen om experimenteren", zegt wethouder Marianne Smitsmans. "Maar wel binnen de financiële kaders. Dat betekent keuzes maken. Niet alles kan meer." De gemeente Roermond komt dit jaar 2,5 miljoen tekort op jeugdzorg.

Doorbreek die cirkelFocus bij de innovatie ligt vooral op preventie en het (versterken van) de eigen kracht van de burger, zodat uiteindelijk minder mensen een beroep doen op (gespecialiseerde) zorg. Samen met de gemeenten Roerdalen - die eveneens een fiks tekort op jeugdzorg heeft - Maasgouw en Echt-Susteren heeft Roermond een plan van aanpak gemaakt om de transformatie in de jeugdzorg te versnellen. ‘Doorbreek de cirkel’, luidt de titel .

Zaterdag in De Limburger meer over (jeugd)zorg, de noodzaak van samenwerking en waarom de ene gemeente miljoenen overhoudt en de andere tekort komt op de zorg.