Rechtszaak Solar Festival: gemeente en organisator in hoger beroep

Het Solar-festival vanuit de lucht.© De Limburger/Stefan Koopmans

De Raad van State mag zich buigen over het Solarfestival in Roermond.

Gertie Driessen

Zowel de gemeente als organisator Extrema gaat in beroep tegen de uitspraak van de rechtbank.

Niet haalbaarBeide partijen kunnen niet leven met het oordeel van de rechter in de door omwonenden aangespannen zaak. Advocaat Thomas Rijs van de bewoners in de Weerd kreeg vrijdag, op de laatste dag waarop er beroep ingesteld kan worden, bericht van de advocaat van de gemeente. In het stadhuis kon niemand een toelichting geven. Solar heeft eerder al laten weten in hoger beroep te willen, omdat verdere aanscherping van de vergunningen voor de festivalorganisatie niet haalbaar is.

Te grootDe buurt in De Weerd ligt al jaren in de clinch met de gemeente, omdat ze vindt dat die Solar te groot heeft laten groeien en het festival te zeer de vrije hand geeft. De laatste jaren is er behoorlijk wat verbeterd, maar de omwonenden wilden de vergunningen op een aantal punten verder aangescherpt zien. Omdat de gemeente daar niet aan tegemoet kwam, stapten ze rechter. Die stelde de buurt medio april voor een groot deel in het gelijk.

Geen rekening met vonnisHet hoger beroep houdt waarschijnlijk in dat de gemeente in de vergunningen voor dit jaar geen rekening houdt met het oordeel van de rechtbank. De omwonenden bekijken nog of ze nu ook in hoger beroep gaat, laat advocaat Rijs weten. Ook overwegen ze naar de rechter te stappen voor een voorlopige voorziening voor de vergunningen van dit jaar, als die niet aangescherpt worden.