Pinkpop niet aangepast na terreurdreiging Rock am Ring

© ANP/Marcel van Hoorn

De organisatie van Pinkpop heeft na spoedoverleg met het Duitse festival Rock am Ring, dat vrijdagavond werd onderbroken vanwege een mogelijke terreurdreiging, besloten dat vooralsnog zaterdag alles volgens plan kan beginnen.

Marcel de Veen

"We moeten nu vooral onze kalmte bewaren", stelt Pinkpopbaas Jan Smeets, die geen reden ziet iets aan te passen aan het festival.

BetonblokkenDe beveiliging van Pinkpop is de afgelopen twee jaar geprofessionaliseerd en uitgebreid. In verband met de recente aanslagen in Manchester, Berlijn en Nice zijn de veiligheidsmaatregelen in Landgraaf al ongekend scherp. Er werden vrijdagavond, zoals al eerder gepland, rond festivalterrein Megaland onder meer zeecontainers, hekken en betonblokken geplaatst. Alle toegangswegen zijn afgesloten. Bovendien worden alle bezoekers gefouilleerd.

DreigingDe organisatie van Rock am Ring, het bekendste festival van Duitsland, besloot vrijdagavond na overleg met de politie het eveneens drie dagen durende festival te onderbreken wegens een terreurdreiging. Dat gebeurde vlak voor het optreden van Liam Gallagher, de voormalige zanger van Oasis, die maandag ook voor Pinkpop geprogrammeerd staat. De tienduizenden bezoekers werd gevraagd het terrein zo rustig mogelijk te verlaten omdat er mogelijk een gevaarlijke situatie was ontstaan. De ontruiming verliep ordelijk.

Het voortijdig einde van Rock am Ring heeft geen gevolgen gehad voor het tweelingfestival Rock im Park. Op beide evenementen treden dezelfde groepen op, maar in een andere volgorde.

Lees ook: Muziekfestival Rock am Ring ontruimd vanwege terreurdreiging