Treinkaping bij De Punt: 'Ik ga wel, maar ik durf niet alleen'

De Limburgse politiemannen Peter Lalieu (links) en Lei Lap terwijl ze een telefoon naar de gekaapte trein brengen.© Privécollectie Peter Lalieu en Lei Lap

Limburgse politiemensen speelden een rol bij de treinkaping bij De Punt in 1977. Twee agenten brachten zelfs een telefoon naar de trein. Veertig jaar later blikken beiden terug op die spannende ‘Molukse dagen’.

Sjors van Beek

De "ijzingwekkende stilte” die er viel, twee Limburgse politiemensen herinneren het zich nog goed. Dat ene moment, veertig jaar geleden, dat de pelotonscommandant vrijwilligers zocht. Hun taak: een telefoon brengen naar de door Zuid-Molukkers gekaapte trein bij De Punt. Uiteindelijk stak de toen 22-jarige Peter Lalieu uit Sevenum zijn hand op. "Ik ga wel. Maar ik durf niet alleen.”

De oversteekEen mede-Limburger, Venlonaar Lei Lap, net die dag 35 geworden, sloot zich bij hem aan. "Ik was een van de oudsten van ons peloton ME’ers”, zo verklaart hij zijn actie. "Ik voelde me toch ook een beetje verantwoordelijk.” Daarmee was, op de late namiddag van woensdag 25 mei 1977, het koppel compleet dat de oversteek zou wagen van het crisiscentrum naar de trein vol gegijzelden, zo’n 400 meter verderop, aan de overkant van de Drentse Aa. Nederland was die bloedstollende lentedagen volledig in de ban van de gijzelingsacties, die maandag 23 mei begonnen. Negen Molukse jongeren trokken aan de noodrem in de intercity Assen-Groningen en namen 54 passagiers in gijzeling. Vier Molukkers vielen dezelfde dag de basisschool in Bovensmilde binnen en gijzelden 105 kinderen en vijf leerkrachten. De Limburgse politiemensen Peter Lalieu en Lei Lap maakten deel uit van het peloton mobiele eenheid (ME) Roermond, bijgenaamd de Panters. Veertig man sterk werden ze naar het noorden gedirigeerd voor bewaking van het gebied rond de trein.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu