Dit waarom de Morgenstond het beste terras van Limburg is

Herberg De Morgenstond in Griendtsveen.© De Limburger

Limburg is rijk aan terrassen. Overal lokken parasols met een koele of warme verrassing. Uit de vele terrassen is Herberg de Morgenstond in Griendtsveen verkozen tot 'Beste terras van Limburg'. Het oordeel van de kritische jury was zeer lovend.

Ray Simoen

"Gerold, daar komen ze,” riepen zijn medewerkers vrijdagmiddag. Nerveus en gespannen stond de uitbater van Herberg De Morgenstond in Griendtsveen op van zijn stoel bij de keuken. Gespannen liep hij het brede terras op. Gerold van der Vrande had wel signalen opgevangen dat zijn herberg een van de genomineerden was voor de prijs van Beste terras van Limburg, maar het werk in de keuken en op het terras had hem verder volledig opgeëist.

Bloed harder stromenNaarmate de week vorderde werd hij nerveuzer en ging "zijn bloed steeds harder stromen”. "Toen mijn medewerkers meldden dat hoofdredacteur Roy op het Veld van de krant met een fotograaf naderde, was ik perplex.” Meer dan aangenaam verrast was hij dat de Morgenstond de eerste prijs had behaald van de door de beide Limburgse kranten georganiseerde wedstrijd ‘Het Beste terras van Limburg 2017’. Met nipt verschil had hij het gewonnen van Eetcafé Aon ’t Bat in Eijsden, een terras dat hij zelf al vaker had bezocht en prjjst om zijn vakmanschap en gastvrijheid. Derde werd het terras van Bosbrasserie In de Sluis in Well. Aangedaan ontving de 53-jarige Van der Vrande dan ook vrijdag van juryvoorzitter Op het Veld de eerste prijs. Deze bestaat uit een lichtblauwe plaquette met opschrift en een drone-opname in 3D van zijn terras, gemaakt door Robbert Kuijper van Media Valley, een samenwerkingsproject van Media Groep Limburg en Zuyd Hogeschool.

Lees ook: Morgenstond heeft beste terras van LimburgDe PeelDe uitbater van De Morgenstond was vooral ingenomen met het oordeel van de jury. Daarin wordt zijn zaak geprezen om "de originele en verzorgde presentatie van zijn gerechten en de grote klantvriendelijkheid”. Ook prees de jury de Herberg om de verrassende en succesvolle manier, waarop steeds, in de keuken en op het terras, een relatie tot stand wordt gebracht met de omgeving. "Ja, de Peel zit echt in ons DNA.” Hij wijst trots op de kaart, waarop gerechten staan als Turfstrooisel, muggenbult, Toon Kortooms-lunch en de Surf & Turf- doedelzak. Van der Vrande ziet de eerste prijs als een bekroning voor de inspanningen, die hij samen met zijn team van 30 medewerkers heeft verricht om Herberg De Morgenstond tot een veel bezochte horecazaak te maken. "Een terras is topsport”, zegt hij. "Er komen steeds meer terrassen bij en de gasten willen iedere keer weer verrast worden. Iedereen heeft thuis een espressoapparaat en speciale biertjes kunnen ze overal halen.”Puike opstekerVerder wijst hij op de wisselvalligheiden van het weer en de economie. "We zijn blij dat we de crisis redelijk doorstaan hebben. Bovendien is het belangrijk dat de medewerkers alert en attent zijn en blijven. Met deze priis hebben we allen een puike opsteker om ons verder te ontwikkelen. Fijn is ook dat deze prijs uitgereikt wordt zonder commerciële bijbedoelingen. De krant staat voor objectiviteit, en zo hoort het ook.” Limburg is rijk aan terrassen. Overal kom je vrolijke parasols met comfortabele zitjes en culinaire versnaperingen tegen. Het leidde op onze zoektocht naar het beste terras van Limburg tot verrassende en aangename ontdekkingen. De juryleden kwamen juweeltjes tegen en voelden zich vaak als kinderen in een snoepkraam. Maar niet al het zoet dat we tegenkwamen was even goed. Hier en daar zag en proefde de jury ook de nodige gemakzucht en slordigheid.

Herberg de Morgenstond by robbertkuijper on Sketchfab

AvontuurWie tot de top wil behoren, moet attent en alert blijven. Zeker op momenten die minder inspirerend zijn: druilerig weer en een mager bezet terras. Gasten hebben geen boodschap aan gastheren en gastvrouwen met pruillippen. Wat ze wel willen, is avontuur. De jury snakte af en toe naar een origineel drankje en hapje. Veel klassiekers: omeletten, hamburgers, vlaaien, salades met geitenkaasjes, koffies met likeurtjes en fris en bier uit bekende flessen. Graag hadden we onze smaakpapillen meer van hun stuk willen brengen met echte nouveautés op het bord en in het glas. Maar de jury wil ook zeker dikke complimenten uitreiken. Door Limburgse terrasondernemers is de afgelopen jaren erg hard gewerkt om het de gasten naar de zin te maken. Dat heeft geloond. Terrassen in Limburg kunnen rekenen op vele trouwe bezoekers. Dat bleek wel uit de grote respons op onze vraag om mee te bepalen welk terras dit jaar het beste van Limburg is. KlantvriendelijkstDe bevindingen van de jury en de stem van het publiek hebben bepaald welke terrassen goud, zilver en brons winnen. Maar hoe mooi een terras er ook bij ligt en hoe smakelijk de lekkernijen ook zijn, de bediening maakt een bezoek aan een terras tot een genoegen of een ontgoocheling. Een glimlach en een vriendelijk woord zijn het zonnige gezicht en prettige stemgeluid van elk goed terras. Daarom reikt de jury ook een prijs uit voor het terras met de meest klantvriendelijke bediening. En die is voor Eefje Geerlings van Sunset Lounge Beach club uit Roermond.