Bieber te glad voor echt spektakel

© Harry Heuts

© DL

Fans van het Canadese popidool Justin Bieber laten hun emoties gaan aan het begin van zijn optreden op de eerste dag van het muziekfestival.© ANP

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

© Harry Heuts

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail: Fans van het Canadese popidool Justin Bieber laten hun emoties gaan aan het begin van zijn optreden op de eerste dag van het muziekfestival.
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Een showmannetje mag je de 23-jarige Justin Bieber rustig noemen. Maar ondanks een rugzak vol spektakel en een flinke portie avondgymnastiek heeft de Canadese superster de o zo hoge verwachtingen op Pinkpop niet kunnen waarmaken.

Ruud Maas

Misschien bovenal omdat hij oogde alsof hij weinig zin had om überhaupt nieuwe zieltjes te scoren. Geïnteresseerd leek hij evenmin. In welke plaats hij überhaupt was? Hij zei er geen benul van te hebben. “Mangrave?” Toch een paar letters goed…

GladjanusBieber ontpopt zich tijdens zijn optreden als een gladjanus. Hij loopt wat stoer over het podium, geeft highfives aan zijn entourage, knuffelt intiem met zijn danseressen en grijpt overmatig veel naar zijn kruis. Dat allemaal terwijl hij zijn joggingpak nog eens goed rechttrekt.

Bij zo ongeveer elk lied mag dan een bak vuurwerk de lucht in geknald worden, Bieber kijkt er niet van op en banjert onverstoord in slakkengang verder over het podium tijdens een van de vele onnodige pauzes. Het doet je terugdenken aan Pharrell Williams in 2015. Hij had een overdaad aan entertainment bij zich maar zijn show ging als een nachtkaars uit omdat door zo veel geliktheid enige vorm van karakter ontbrak. Niet in de laatste plaats doordat hij continu blunderde wanneer hij ‘Amsterdam’ welkom heette bij zijn show.

PlaybackWat vooral opvalt is hoe vaak Bieber meezingt met een eerder door hem ingezongen bandje. Want het grootste deel van Biebers show bestaat uit playback en als het hem uitkomt zingt hij wat mee. Pas rijkelijk laat tijdens zijn concert doet hij het enkel en alleen op eigen kracht, met akoestisch uitgevoerde versies van Cold Water en Love Yourself die er best mogen wezen. Maar daarmee redt hij het helaas niet. Het is weliswaar aandoenlijk om een wereldster zo alleen te zien staan met een gitaar om zijn nek, maar het zet te weinig zoden aan de dijk. Pas echt enthousiast wordt het publiek tegen het einde van de show als onder anderen Children, Sorry en zijn tienerhit Baby klinken.

Geen hoogvliegerSamengevat was het concert van een krap anderhalf uurtje hier en daar best geestig entertainment, maar in muzikaal opzicht was de hoofdartiest van de eerste festivaldag absoluut geen hoogvlieger.