Onrust op middelbare school na mishandeling bij fietsenstalling
Foto ter illustratie. — © iStock
Op het vmbo Maastricht is onrust ontstaan over een filmpje waarin een brugklasser uit Maastricht bij de fietsenstalling wordt mishandeld door een even oud klasgenootje. Haar moeder wil meer actie van de school. De directeur geeft toe dat er scherper gereageerd had moeten worden.
Dagen stond ze de laatste weken bij de schoolpoort van het Sint Maartenscollege te posten. Uit pure onmacht, zegt Claudia Demmers. Want haar puberdochter vindt het uiteraard maar niets dat haar moeder haar stond op te wachten na schooltijd. De aanleiding is een vechtpartij van drie weken geleden op het schoolplein, waar haar dochter het slachtoffer van is geworden. Het meisje wordt aan haar staart meegesleurd, getrapt en geslagen. De dader is een meisje van dertien.
StrafmaatregelenHet filmpje circuleert al snel over sociale media en Nina’s moeder is des duivels. Ze licht de teamleider van de school in en doet aangifte bij de politie. De school treft strafmaatregelen. De dader wordt niet geschorst, maar moet huiswerk maken op school. Na twee dagen houdt het echter op. Onverteerbaar, vindt Demmers. Voor haar een teken dat de school dit soort incidenten te weinig serieus neemt.
Wacht houdenZe doet haar beklag bij de directie en haar relaas op Facebook krijgt veel – niet altijd even genuanceerde – bijval van andere ouders en leerlingen. Ze besluit daarop dus zelf maar de wacht te gaan houden bij de school. Voor Demmers is het belangrijk dat het bespreekbaar wordt. "Ik weet dat dit meer kinderen is overkomen, maar dat ouders het liever niet naar buiten brengen. Zo hopen ze dat de ophef wegebt. Hoe pijnlijk het ook is voor mijn dochter, spreek ik er wel openlijk over. Ik wil dat mijn dochter, maar ook andere leerlingen zich veilig voelen op school. Ik wil dat dit stopt."
StrafbaarZij vindt dat de school meer moet doen om geweld te voorkomen. Schooldirecteur Johan Moes, die aangeschoven is bij het interview in de woning van de ouders van zijn leerlinge, spreekt met klem tegen dat geweld op school wordt gebagatelliseerd. "Dit is strafbaar en niet te tolereren."
MisverstandHij steekt de hand in eigen boezem als het gaat over de genomen maatregel. "We hadden scherper moeten reageren. We kiezen niet voor schorsing, omdat de leerling dan voor zijn gevoel beloond wordt voor zijn gedrag. Dus blijven ze intern om strafwerk te maken. Door een misverstand is dat bij twee dagen gebleven, in plaats van een week. Als de bewuste leerling dat vervolgens verder vertelt, is natuurlijk de beer los."
GevolgenDe bewuste leerling krijgt alsnog een week straf en de politie heeft de zaak in onderzoek. Vechtpartijen uitbannen, dat gaat een school niet lukken, beseft Moes. "Je moet als school laten zien dat het onacceptabel gedrag is. Dat er gevolgen zijn. Naar mijn mening zouden de dader, maar ook de filmers zich in de klas moeten verantwoorden."
ZorgenZowel Demmers als Moes maken zich zorgen om dat vechtpartijen onder scholieren blijkbaar dankbaar voer is voor sociale media. Demmers: "Mijn dochter werd niet gepest. Deze aanval kwam voor haar uit het niets. Achteraf hoorden de aanleiding een roddel was." Moes: "Vaak kunnen docenten wel ingrijpen als ze zien dat er iets broeit in een klas. Dat was in dit geval niet zo. Dit valt niet onder het pestprotocol, dit was geweld. En dat het van zulke jonge kinderen komt, baart mij ontzettend veel zorgen."
Meer beeldmateriaalKomt het inderdaad vaker voor dat jongeren moedwillig vechtpartijen uitlokken om ze te filmen? De politie in Limburg heeft daar in ieder geval geen cijfers van. Wel komt het in het tijdperk van smartphones en dashcams veel meer voor dat er beeldmateriaal opduikt van een vechtpartij, als deze zich voordoet, vertelt een politiewoordvoerder. "Wij roepen altijd op om aangifte te doen. De politie doet altijd onderzoek, ook als het minderjarigen betreft. Maar wij kunnen ook zonder aangifte besluiten een onderzoek te doen, als ons een filmpje bereikt waarin geweld wordt gebruikt."