Green Day: This ain't no Justin Bieber shit

© De Limburger/Harry Heuts

© De Limburger/Harry Heuts

© De Limburger/Harry Heuts

thumbnail:
thumbnail:
thumbnail:

Billy Joe Armstrong zegt nogal vaak 'nee' vanavond. Tegen racisme. Tegen homofobie. Tegen corruptie. Tegen seksisme. En natuurlijk tegen Donald Trump.

Marco van Kampen

Dat moet ook wel, als rechtgeaarde punkband die Green Day pretendeert te zijn. Een vuist maken tegen de elite enzo.

No Justin Bieber shitToch oogst de zanger het meeste applaus als hij de headliner van gisteren de maat neemt. "This ain't no Justin Bieber shit!", maakt Armstrong nog even duidelijk. En inderdaad. Als het gaat om stage performance doet de Green Day-frontman, twee keer zo oud als Bieber, die onverschillige snotblaag uit Canada voor hoe het moet. Hij zingt zich de longen uit het lijf, rent van links naar rechts, veroordeelt met een hoop pathos het Amerika van nu.

Mensen uit het publiekDaarnaast haalt hij twee mensen uit het publiek. De eerste mag een mopje 'Know Your Enemy' meeblèren op het podium. De tweede, een elf-jarig jochie, mag drie akkoorden op zijn gitaar spelen. En het instrument en passant mee naar huis nemen. De jongen houdt het vervolgens niet droog. Mooie beelden.

VreemdKlinkt als een perfecte afsluiter van Pinkpop-zondag, nietwaar? Inderdaad. Alleen: Green Day heeft het allemaal al eens eerder gedaan. Tientallen, misschien wel honderden keren. De tirades tegen Trump, het zwaaien met de nationale driekleur, zijn gitaar als cadeau voor een jonge fan. We weten het inmiddels wel. En laten we eerlijk zijn, zo'n zogenaamd gloedvol betoog van Armstrong, met veel gevoel voor drama op de grond liggend, over alles wat er mis is op deze aardkloot, doet een beetje vreemd aan als hij direct daarna een kermis-medley tegenaan gooit met covers van 'Hey Jude' en 'Shout!'. Hoe kan dat nou? Hij was toch zo boos?

Als een huisGenoeg gezeverd. Of het allemaal gemeend is of niet, de show van Green Day staat als een huis. Al jaren. En waarom zou je dat huis helemaal verbouwen als het volstaat om af en toe wat schilderijtjes te verhangen? Het publiek vreet het. Dit hadden ze nodig. Dat voelde Armstrong heel goed aan: 'This ain't no Bieber shit!' Waarvan akte.