Herenigd Live doet wat verwacht wordt

© De Limburger/Harry Heuts

“It’s good to be here together after a short break.’ Nou, zo short was die break tussen zanger Ed Kowalczik en zijn band niet. Tien jaar geleden barstte de bom.

Jule Peeters

Live werd in de jaren negentig in een klap wereldberoemd met album Throwing Copper. Maar nog sneller dan de roem groeide ook het ego van zanger Ed Kowalzcic. Veel fans haakten al gauw weer af, al bleef de band het uitgerekend in ons kikkerlandje uitzonderlijk goed doen.

Uiteindelijk viel de band in 2007 uit elkaar. ‘Verschillen van inzicht’, luidde het statement. Juist ja, knallende ruzie dus, tot in de rechtszaal aan toe. Kowalzcic ging solo verder. Ook de band pakte de draad na een tijdje weer op en ging met een nieuwe zanger onder dezelfde naam door.

Huisband van PinkpopMaar eind vorig jaar kondigde Kowalzcic tot ieders verbazing een comeback aan in de oude, originele bezetting. En natuurlijk kon Landgraaf in het lijstje van Live niet ontbreken. Sterker nog; de frontman beweert zondagavond na een paar nummers dat Pinkpop het eerste festival was dat belde of de mannen na hun hereniging deze kant op wilden komen. Niet geheel ongeloofwaardig aangezien Live zich met een handvol shows in Landgraaf toch tot een van de huisbands mag rekenen.

Ed Kowalczyk-showOf het vuurtje nu weer jaren blijft branden tussen band en zanger, is de vraag. Zeker tijdens de eerste helft van de show staat het volle veld voor de mainstage toch te kijken naar de grote Ed Kowalczyk-show. Interactie tussen bandleden is er nauwelijks tot niet. Is dat erg? Het publiek zit er in elk geval niet zo mee. Dat wil maar een ding, namelijk al die hits horen die Live in het 25-jarig bestaan (eigenlijk dus min 10) heeft voortgebracht. U vraagt; Live draait en doet dat zeker niet onverdienstelijk. Oude successen waar de band mee doorbrak zoals I Alone en All Over You worden afgewisseld met latere hits als The Dolphins Cry en Overcome.

Hit na hitEn na de eerste pakweg zes nummers trekken ook zanger en band meer naar elkaar toe. Kowalczyk slaat een arm om zijn bassist, doet een dansje voor de drummer. Voordat Lightning Crashes wordt ingezet staat de zanger, evenals Imagine Dragons 24 uur eerder op diezelfde plek deed, stil bij de recente terreurdaden. De ballad is een ‘prayer for the healing of this planet’. Luidkeels zingen de Pinkpopgangers hit na hit mee. Maar bij de nummers die de radio nooit hebben gehaald, verslapt meteen de aandacht op het veld. Live is een band die doet wat van ze wordt verlangd, maar die tegelijkertijd enkel kan teren op het succes uit een ver verleden.