Kings of Leon: strakke anti-climax

Print

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

Tjonge, wat spelen ze strak. En tjonge, wat hebben ze toch een hoop mieterse nummers in hun alsmaar uitdijende oeuvre. Kings Of Leon, want daar hebben we 't over, speelt al enkele jaren in de Champions League van bandjesland.

Het trailer trash uit Nashville vult stadions, arena's, festivalweides. Met speels gemak. Een spot als headliner van Pinkpop is dan ook een logische. Maar nu sluiten ze voor het eerst het festival af. Reden om alles uit de kast te halen. Zou je zeggen.

Paar dankjewels
Om meteen maar met de deur in huis te vallen: als je een extraatje verwacht van Kings Of Leon, simpelweg omdat ze Pinkpop afsluiten, kwam je er maandagvanavond bekaaid vanaf. In vergelijking  met hun vorige gig op Pinkpop, in 2013, is er namelijk niet zo heel veel veranderd. Enkele nieuwe liedjes, wat kekke visuals, dat was 't eigenlijk wel. De optimist constateert dat Caleb Followill en zijn broers en neefje iets meer interactie met het publiek hadden in vergelijking met vier jaar geleden. Zou best kunnen. Hij zei een paar keer dankjewel. Aardig van die knul. 

Steengoede band
Enfin. We kunnen die eeuwenoude discussie over het gebrek aan enthousiasme van deze band opnieuw oprakelen, maar dat doen we nu effe niet. Onder de streep blijft Kings Of Leon, nou ja, Kings Of Leon. Ergo: een steengoede band met een zanger die de sterren van de hemel zingt. Met een aantal songs om je vingers bij af te likken. Voorbeelden? 'Closer', om maar eens wat te noemen, was deze avond een absoluut hoogtepunt. Hits hebben ze ook: 'Sex On Fire': check. 'Use Somebody': afgevinkt. 'Waste A Moment': met bezieling gespeeld.

Geen toegift
Echter, die laatste, leadsingle van het verse album 'Walls' betrof de afsluiter. Goeie plaats, niks mis mee. Alleen: het was kwart over elf  toen ze dat nummer inzetten! En om 23.23 was het over. Geen toegift, niks. We moesten het al vóór half twaalf - Sesamstraat was potdomme net afgelopen - doen met wat gebabbel van Jan Smeets over het aantal liters water dat was geconsumeerd tijdens drie dagen Pinkpop. Oh ja, en hij probeerde nog wat kaarten te slijten voor Pinkpop The Musical.  Gevalletje anti-climax, dus, dat optreden van Kings Of Leon. Jammer. Want we zaten er net lekker in.

Volg alles over Pinkpop 2019

> delimburger.nl/pinkpop