Pinkpop scoort krappe voldoende, maar het moet beter

Print

Afbeelding: De Limburger/Harry Heuts

De 48ste editie van Pinkpop scoort een krappe voldoende. Maar volgend jaar moet het echt beter, stelt verslaggever Marco van Kampen.

Dat was even schrikken op vrijdagavond, krap vijftien uur voordat de poorten van Pinkpop openden. Het terrein van het Duitse festival Rock Am Ring, nog geen twee uurtjes rijden van Landgraaf, werd ontruimd. Vanwege terreurdreiging, meldden de autoriteiten. Op Megaland hielden ze hun adem in. Wat betekende dit voor Pinkpop? 

Gevloek
Vrij weinig. Ja, bezoekers moesten op de uitverkochte zaterdag door verscherpte controles wat langer wachten bij de entree. Dat zorgde voor wat gevloek en getier. En hier en daar maakte een artiest een statement tegen terrorisme, zoals Dan Reynolds van Imagine Dragons: "Dit is voor de mensen die het leven hebben gelaten in Londen, Manchester of waar dan ook ter wereld. Ik hoop dat we samen kunnen blijven komen. We laten ons niet bang maken.” Maar daar bleef het wel bij. De schaduw van Rock Am Ring reikte niet ver. Gelukkig maar. De Pinkpoppers én muzikanten kwamen voor één ding: een feestje bouwen in Landgraaf. 

Stuitend
Lukte dat? Nou, op zaterdag bleek dat lastiger dan op de andere twee dagen. Een stuitend onverschillige Justin Bieber liet de tjokvolle festivalweide, de hardcore Beliebers uitgezonderd, achter met een kater die zelfs de ontketende afsluiter Martin Garrix niet kon wegspoelen. 

De aanhoudende motregen werkte ook niet bepaald mee. Gelukkig waren er nog lichtpuntjes zoals Richard Ashcroft en opener The Ten Bells die de aankoop van zo’n duur zaterdagticket nog enigszins rechtvaardigden.

Tranen
De zondag? Qua programma wat tammetjes, maar een kinderhand is, na zo’n afstompend optreden van de meest besproken headliner sinds jaren, snel gevuld. Met slechts 45.000 mensen op het terrein hoefde je niet te dringen voor een voordelig plekje, en een rondje bier was in no time gehaald. De muziek deed de rest. Broederliefde, Sean Paul, Imagine Dragons: ze wonden de sterk uitgedunde festivalweide moeiteloos om hun vinger. En dan moest Green Day nog komen. De Amerikaanse punkers zorgden misschien wel voor het mooiste festivalmoment toen ze de 11-jarige fan Juul het podium op riepen om een stukje gitaar mee te spelen. Nadat hij z’n laatste akkoord had aangeslagen, barstte de jongen in tranen uit. Schitterende beelden. 

Scherp randje
Op maandag werd de stijgende lijn voortgezet, en voegden acts als System of a Down, hoogtepunt The Prophets Of Rage en Guus Meeuwis op de valreep nog wat peper, rebellie en Brabantse gezelligheid toe aan het festival. 
Dat scherpe randje had Pinkpop dit jaar heel hard nodig. En het was net genoeg om aan het eind van de rit alsnog een krappe voldoende te scoren. Maar volgend jaar moet ’t écht beter.