Wout Poels nog niet zeker van Tour de France

Print
Wout Poels nog niet zeker van Tour de France

Afbeelding: ANP

Ruim drie weken voor de start is nog altijd niet zeker of Wout Poels deelneemt aan de Tour. In de Ronde van Zwitserland of de Route du Sud zal hij moeten aantonen dat hij op niveau is én zijn knieklachten definitief verleden tijd zijn.

Dat de situatie van Wout Poels binnen Team Sky nog altijd voor hoofdbrekens zorgt, blijkt wel uit het feit dat nog altijd niet is besloten hoe zijn route naar de Tour verloopt. Getwijfeld wordt tussen deelname aan de Ronde van Zwitserland, die zaterdag al start, en de Route du Sud, die pas volgende week donderdag op de agenda staat. Die knoop wordt in samenspraak met de coaches snel doorgehakt. 

Knieklachten
Daarna zal Poels in de wedstrijd moeten aantonen dat hij op niveau is én definitief is verlost van zijn knieklachten. De 29-jarige klimmer reed op 19 februari dit jaar zijn laatste koers in de Ruta del Sol. Daarna moest hij door zijn blessure verstek laten gaan voor Parijs-Nice, de Ronde van Catalonië en kon hij tot zijn grote teleurstelling ook zijn titel in Luik-Bastenaken-Luik niet verdedigen. 

Andere test
Een Tourdeelname is nu nog allerminst zeker. "Als Wout op niveau is, is hij een vrij zekere factor", zegt Sky-ploegleider Servais Knaven. Hij zat vorig jaar in de wagen zat toen Chris Froome – mede dankzij de voortreffelijke steun van Poels – naar zijn derde Tourwinst reed. "Maar ook voor ons is het afwachten. Hij heeft al heel lang niet meer gekoerst en is pas sinds een goede maand echt aan het trainen. We willen zien wat zijn niveau in een wedstrijd is en kijken hoe zijn knie het houdt. Zo’n wedstrijd is een andere test. In een training beslis je zelf wanneer je hard gaat en wanneer je herstelt. In een wedstrijd kan het zo vijf uur volle bak gaan. Pas daarna kunnen we kijken of Wout op tijd klaar is voor de Tour."

Luitenant
Froome hoopt ondertussen in het Criterium de Dauphiné op goede berichten van zijn luitenant uit Limburg. Bij zijn Tourzeges de afgelopen twee jaar bleek Poels al vaak zijn laatste knecht in het hooggebergte. Knaven: "Voor Froome is het heel simpel. Als Wout goed is, wil hij hem er bij hebben.Vorig jaar was hij ontzettend belangrijk. Maar als iemand niet klaar is, brengt dat niemand iets. Voor de ploeg niet, voor de renner zelf niet. De Tour is ons hoofddoel van het jaar. Daar wil je 100 procent zeker zijn dat alle negen renners het werk kunnen doen wat van ze wordt verwacht."

Hoogtemeters
Mocht Poels zaterdag niet in de Ronde van Zwitserland starten, hoeft dat geen veeg teken te zijn. De WorldTour-koers mag dan veel langer duren met zijn negen dagen, de Route du Sud wordt binnen Sky ook als een geschikte voorbereiding gezien. Die duurt slechts vier dagen in plaats van de negen in Zwitserland, maar herbergt wel zware bergetappes en voldoende hoogtemeters.

Afgeschreven is Poels in elk geval nog niet. "Twee jaar geleden viel hij hard in het voorjaar en zagen we hem in supergoede doen aan het einde van de Tour en in augustus en september", weet Knaven. "Zijn seizoen is nog lang niet verloren. De kans is nog altijd aanwezig dat hij start in de Tour, maar we zijn wel heel voorzichtig. Als die knieklachten terugkomen, moeten we meteen weer op de rem trappen. Daar nemen we geen enkel risico mee."