Heerlen sponsort film Theo Maassen met een halve ton

Print
Heerlen sponsort film Theo Maassen met een halve ton

Afbeelding: Bas Quadvlieg

Heerlen sponsort de televisiefilm die Theo Maassen deze zomer in de gemeente opneemt met 50.000 euro. De bekende cabaretier debuteert als regisseur met de komedie Billy.

De film gaat over een buikspreker die in een relatiecrisis belandt met zijn buikspreekpop. Maassen was twee maanden geleden in Heerlen om opnamelocaties te bekijken. 
De gemeentelijke bijdrage van een halve ton, op een filmbegroting van één miljoen, is relatief beperkt. 

Promotie
Maar de sponsoring past volgens wethouder Barry Braeken (PvdA/ OPH, Cultuur) prima bij de ambitie om in Heerlen zes bovenregionale producties te realiseren. Braeken noemt de film meer dan een staaltje Heerlen-promotie. "Er wordt niet alleen buiten en wellicht in het Glaspaleis gefilmd, maar ook samengewerkt met de theater- en mediaopleiding van Arcus en het in Heerlen gevestigde Cinesud. Heerlenaren kunnen meedoen als figurant. 
Hopelijk kan de première van de televisiefilm in Royal plaatsvinden. 
Misschien komt er zelfs een bioscooproulement.” 

Lees ook: Theo Maassen kiest voor Heerlen: "Het is hier nog niet dood gefilmd"

Niet dood
Maassen, die als regisseur debuteert, was begin april in Heerlen om locaties te bekijken. "Heerlen is nog niet dood gefilmd”, liet hij toen weten. "Het mooie van de stad is dat je op veel plekken gedesoriënteerd kunt raken en geen idee hebt waar je bent. Ook omdat de contrasten hier zo groot zijn: oude gebouwen naast nieuwe, mooi naast lelijk.” 
Die mening wordt gedeeld door productiemaatschappij Pupkin Film, het bedrijf van onder meer Pieter Kuijpers uit Tegelen. Kuijpers zou graag een seizoen van de misdaadserie Smeris in Heerlen opnemen, al is dat er nog niet van gekomen. 

Royal
Of de première inderdaad in Royal plaatsheeft, moet blijken. Er wordt nog onderhandeld over de mogelijkheden om het monumentale bioscoopgebouw weer in gebruik te nemen, meldde wethouder Braeken onlangs aan een raadscommissie. 
Braeken: "Filmhuis De Spiegel zou het liefst heel Royal in gebruik nemen, maar wij zien meer in een bredere ontwikkeling samen met het grote bioscoopconcern Vue. Wij hopen voor de zomer een intentieovereenkomst te tekenen.”