'Polen-hotels' zitten overvol: te weinig slaapplekken

Print
'Polen-hotels' zitten overvol: te weinig slaapplekken

Arbeidsmigranten aan het werk op een aspergeveld in Kelpen-Oler. Afbeelding: John Peters

De behoefte aan arbeidsmigranten overstijgt het aantal plekken waar ze kunnen slapen. Dat speelt in Noord- en Midden-Limburg. Werkgevers luiden de noodklok.

Een bekend geluid voor veel werkgevers: de ‘Polenhotels’ zitten overvol. Het knelt al of bijna, in ieder geval is snel meer huisvesting nodig. 

Het is de keerzijde van onze booming economie met meer banen in techniek, de agrarische sector, maar vooral logistiek. "De provincie haalt grote logistieke bedrijven hierheen, maar zal nu ook voor huisvesting moeten zorgen”, zegt Frank van Gool van Otto Work Force in Venray. "Als er niet snel iets gebeurt, gaat het echt knellen. Want in de logistiek komen de drukke maanden van september tot en met december eraan.”

Vacatures
Otto heeft zo’n 4000 arbeidsmigranten in dienst, de helft van het totaal aantal werknemers. Bij Van Dijck Groenteproducties zijn momenteel 200 tot 250 seizoensarbeiders aan het werk. Tientallen vacatures bij het bedrijf dat vanuit America groenten laat telen, oogsten, verpakken en vervoeren, staan nog open.

"Polen komen steeds minder voor seizoenswerk naar Nederland omdat hun eigen economie is aangetrokken”, zegt Eric Muijsers van Van Dijck. "Wij reizen nu naar landen als Bulgarije, Letland en Roemenië om werknemers te werven. Polen regelen hier na vijftien jaar seizoenswerk zelf hun slaapplek, voor die nieuwkomers moeten wij dat doen. Omdat we bovendien meer banen hebben, voorspel ik dat de behoefte aan kortdurend verblijf (de zogenoemde shortstay) nog enorm zal groeien de komende jaren.”

Illegaal
Van Dijck heeft de huisvesting uitbesteed aan Work and Stay, het bedrijf in Maasbree dat nu illegaal 160 seizoenswerkers op camping Breebronne heeft gehuisvest omdat het logiesgebouw (voor 200 mensen) nog niet klaar is. 

Het tekort aan huisvesting baart werkgevers zorgen. "Er is werk zat dus zonder goede huisvesting zoeken de Polen wat anders”, zegt Jack Janssen van AB Werkt. "Wij hebben dit jaar een groei van 15 tot 20 procent, maar de capaciteit aan huisvesting is de beperkende factor.” AB Werkt heeft voor bijna 600 plekken contracten met huisvesters als Oostappen Groep en Work and Stay. 

Slaapplekken
Zorgen over toekomstige tekorten aan huisvesting heeft hij niet. "Dan moeten we maar iets verder reizen, naar Midden- of Zuid-Limburg, Brabant of Duitsland.” Dat doet ook Ruud van Wijlick van Teboza asperges. "We hebben zelf 70 plekken, de rest huren we bij. Daarvoor gaan we nu tot een halfuurtje rijden.” 

Uitzendbureau Sun-Power heeft vrijwel alle 180 slaapplekken in de shortstay vol. "We hebben nog geen tekort maar het zit voller dan andere jaren”, zegt directeur Twan Christiaens van het bedrijf uit Tienray. "Nu is echt 95 procent bezet. Door de verwachte groei en de daling van het aantal Nederlandse werklozen moet ik meer huisvesting regelen. Anders gaat het knellen.” 

Slachtoffer
Nieuwe wantoestanden zoals tien jaar geleden toen Polen in ploegendiensten in hetzelfde bed sliepen, zien de meeste werkgevers niet, omdat „de woningen voldoen aan de normen”. FNVvakbondsbestuurder Hans Wijers denkt daar anders over. "Ik zie nog steeds op sommige plekken vier matrassen tegen de muur staan.” Van Gool wijst op nog een risico: arbeidsmigranten kunnen het slachtoffer worden van de krapte in huisvesting. "Dat drijft de huurprijzen op.” 
 

Meer lezen?

Nieuwe actie: Één jaar toegang tot alle Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week. Daarmee lees je dagelijks meer dan 100 nieuwe Plus-artikelen op onze site & app. Of kies voor een van onze andere abonnementen.

Ik word digitaal abonnee