Justitie eist vier jaar celstraf voor vader die baby ontvoerde

Print
Justitie eist vier jaar celstraf voor vader die baby ontvoerde

Afbeelding: De Limburger

De 20-jarige Sittardse vader van baby Gymano uit Heerlen krijgt als het aan de officier van justitie ligt vier jaar celstraf waarvan een voorwaardelijk voor het ontvoeren van zijn kind.

Vader Tonjo kreeg bij de ontvoering hulp van zijn vriendin, zijn zusje en haar vriend (leeftijd: 18 tot 22 jaar). De vriend van zijn zusje Dylan V. hoorde een celstraf van twee jaar tegen zich eisen waarvan zes maanden voorwaardelijk. De twee meiden vallen onder  het jeugdstrafrecht. Tegen hen is voorwaardelijke jeugddetentie en begeleiding geëist plus werkstraffen.

Lesje leren
Tonjo en de drie anderen moesten zich dinsdag voor de rechtbank verantwoorden voor ontvoering van zijn zoontje, op 9 oktober 2016 in Heerlen. In de rechtbank verklaarde Tonjo dat het bedoeling was de moeder van zijn kind een lesje te leren, niet om de baby Gymano mee te nemen. "Het is allemaal ontzettend uit de hand gelopen. Ik wilde haar laten voelen: wat jij mij aandoet, kan ik jou ook aandoen".

Mes op de keel 
De in de rechtszaal aanwezige moeder van de baby laat weten dat ze bij de rechter een omgangsverbod had afgedwongen vanwege de 'onverantwoordelijke levenswandel' van Tonjo. Tonjo zou volgens haar nooit veel interesse hebben getoond in hun zoon. Volgens haar verklaring heeft Tonjo ook een mes op het keel van het kind gezet.

Klappen met knuppel
Gymano was op de dag van de ontvoering nog geen jaar oud. Dezelfde dag werden de verdachten aangehouden en kon de baby terug naar zijn moeder. De ontvoering vond plaats onder haar ogen. Zij zou daarbij dusdanige klappen met een knuppel en een hamer hebben gekregen, dat het Openbaar Ministerie het viertal uit Sittard ook vervolgde wegens poging tot doodslag. 

Geen bewijs
Volgens de advocaat van het viertal was er geen vooropgezet plan, en is het uit de hand gelopen. Volgens hem is het bewijs dat moeder met knuppel en hamer is geslagen door Tonjo er niet en vraagt om vrijspraak.

Kliniek
Tonjo verklaarde in april tijdens een pro-formazitting dat hij overal aan wilde meewerken. Ondanks een door de reclassering geconstateerd risico op herhaling schorste de rechtbank daarop zijn voorarrest, maar de man werd wel onmiddellijk opgenomen in een psychiatrische kliniek voor diagnose. Hij moet zich houden aan alle regels die de reclassering hem oplegt.