'Derde terrorist Londen is Marokkaanse Italiaan'

Print
'Derde terrorist Londen is Marokkaanse Italiaan'

Afbeelding: AFP

De Britse politie heeft dinsdag de naam bekendgemaakt van de derde terrorist die betrokken was bij de aanslag van zaterdagavond in Londen. Het gaat om Youssef Zaghba, een 22-jarige Italiaan van Marokkaanse afkomst.

De Italiaanse krant Corriere della Sera had de naam van de derde dader al eerder onthuld. Volgens de krant werd hij in 1995 in Fez geboren als zoon van een Marokkaanse man en een Italiaanse vrouw. Na de scheiding van het stel verhuisde zijn moeder naar Bologna. 

Risico
Youssef brak met zijn vader in Marokko en zocht zijn moeder geregeld op. Vorig jaar werd hij op de luchthaven van de Italiaanse stad tegengehouden toen hij naar Turkije wilde vliegen om van daar naar Syrië te reizen. Na een onderzoek naar mogelijke internationale terroristische activiteiten lieten de autoriteiten hem gaan. Italië zette hem wel op een lijst van personen die als een risico worden beschouwd en lichtte zowel de Britse als de Marokkaanse autoriteiten in.

Het laatst wat van Zaghba bekend was, was dat hij werkte in een restaurant in Londen en dat hij regelmatig contact onderhield met zijn moeder. De Britse politie zei dat Zaghba noch bij de politie, noch bij de binnenlandse veiligheidsdienst MI5 op de radar stond.

Aanslagplegers
De Britse politie onthulde tot nu toe alleen de namen van de twee andere aanslagplegers: Khuram Shazad Butt (27) en Rachid Redouane (30). Butt was een in Pakistan geboren Brit, Redouane zou een Marokkaanse en Libische achtergrond hebben. Beide mannen komen uit de wijk Barking in het oosten van Londen.

De drie terroristen doodden zaterdagavond zeven mensen. Eerst reden ze op wandelaars in, daarna staken ze in bars en restaurants in de buurt met messen om zich heen.

De politie maakte dinsdag nog een nieuwe aanhouding bekend, deze keer van een 27-jarige man uit Barking, in het oosten van Londen. Twaalf personen die eerder werden opgepakt, zijn allemaal weer vrijgelaten.

Mogen we even je aandacht.
Dit is een artikel van De Limburger dat gratis beschikbaar is voor iedereen. Dat geldt niet voor alle artikelen, want zogeheten Plus-artikelen zijn exclusief voor onze abonnees. Zonder abonnees kunnen wij namelijk geen Limburgs nieuws maken. Sluit je daarom ook aan en kies voor goede en betrouwbare regionale journalistiek in Limburg, met liefde en passie gemaakt. Juist in deze onzekere tijden.

Er is al een abonnement voor 7,50 per maand.

Bekijk abonnementen