Maastricht Health Campus: behandeling hartfalen diabetici dichterbij

Print
Maastricht Health Campus: behandeling hartfalen diabetici dichterbij

Het eiwit dat helpt de opname van glucose te herstellen en mogelijkheden biedt voor het ontwikkelen van een medicijn werd ontdekt door onderzoekers van Universiteit Maastricht Afbeelding: ANP

Onderzoekers van de Universiteit Maastricht (UM) hebben een eiwit ontdekt dat mogelijk een belangrijke bijdrage levert aan de behandeling van diabetisch hartfalen. Het biedt mogelijkheden voor de ontwikkeling van een medicijn. Dat is belangrijk omdat, volgens een van de hoofdonderzoekers Joost Luiken, de huidige anti-diabetische middelen hartfalen beperkt tegengaan. Hartfalen is de voornaamste doodsoorzaak onder mensen met suikerziekte.

Te veel opname van vetzuren door het hart verhoogt het risico op hartfalen. Het westerse eetpatroon zorgt bij velen voor een toename van vetten in het lichaam, en een vette hartspier trekt moeilijker samen. De verhoogde vetzuuropname gaat ten koste van de opname van glucose – de voor het hart naast vet andere belangrijke brandstof – waardoor het hart terechtkomt in een diabetische toestand. Op het celoppervlak van hartspiercellen zitten twee eiwitten: CD36 is betrokken is bij het transport van vetzuren en GLUT4 bij het transport van glucose. Bij suikerpatiënten met een vette hartspier is de afwisseling tussen de twee eiwitten verstoord.

Reguleren
Eiwit CD36 bevindt zich in een gezond hart voornamelijk in opslagplaatsen binnen de hartspiercel en niet alleen op het celoppervlak. Bij een suikerpatiënt bevindt het eiwit zich wél voor het grootse gedeelte op het celoppervlak, wat zorgt voor overmatige vetzuuropname. Het team van Universiteit Maastricht, met hoofdonderzoekers Joost Luiken, Dietbert Neumann en professor en hoogleraar Hartmetabolisme aan de UM Jan Glatz, heeft een eiwit gevonden dat de vetzuuropname tot normale proporties terugbrengt. Het eiwit reguleert de zuurtegraad van de opslagplaatsen. Hoe zuurder de opslagplaatsen, hoe meer van het eiwit CD36 kan worden opgeslagen. De opname van vetzuren in het hart is hiermee beter te reguleren.

Waarde
Door bij suikerpatiënten het eiwit te activeren dat de zuurgraad reguleert gaat er minder CD36 naar het celoppervlak, waardoor er minder vetzuren worden opgenomen en de opname van glucose kan herstellen. Hierdoor kan de hartfunctie verbeteren. Hartfalen is bij diabetes veelvoorkomend, met een verstoorde vetzuur-glucose balans als basis. Volgens Joost Luiken,  een van de hoofdonderzoekers, laat dit onderzoek de waarde zien van fundamenteel onderzoek voor behandeling van welvaartsziekten. De ontdekking van het eiwit is gepubliceerd in de juni-uitgave van wetenschappelijk tijdschrift Diabetes van American Diabetes Association.

Lees meer op de website van Brightlands