'Ontvoerde' gans Niels moet op zoek naar date

Gans Niels maakt het volgens Trizin Hof goed bij Akka's Ganzenparadijs in Drenthe.© Jan Anninga

Hij werd om zijn actie naar eigen zeggen met de dood bedreigd. Trizin Hof van Akka’s Ganzenparadijs nam de tot in de verre omtrek van Maasbree bekende gans Niels afgelopen maandag mee naar Drenthe. Bedoeling is hem met partner terug te laten keren naar Limburg.

Daan de Hulster en Pieternel Kellenaers

Trizin Hof (34) ziet maandagavond dat twee jongeren in een zwarte auto gans Niels bij zijn vaste rotonde in Maasbree bijna overrijden. Naast een lantaarnpaal liggen hoopjes uitwerpselen en veren.

Afkomstig van Niels, weet de eigenaar van ganzenopvang Akka’s Ganzenparadijs in Dalen (Drenthe). Bij gebrek aan een vaste partner is Niels de lantaarnpaal gaan zien als zijn vriend. „Ganzen zijn een beetje autistisch en hebben structuur nodig”, vertelt de in een rood boeddhistisch gewaad gehulde Hof. „Hij heeft daarom een vast object uitgekozen om bij te horen. Het had ook een vuilnisbak kunnen zijn.”

ZieligHof kan de in zijn ogen onveilige situatie in Maasbree niet aanzien en besluit gans Niels, de afgelopen maanden uitgegroeid tot bekende Limburger, in zijn dierenambulance mee te nemen naar Drenthe. "Ganzen zijn enorme groepsdieren en horen niet alleen te zijn”, zo vervolgt hij in zijn woonkamer in Dalen, waar de Dalai Lama vanaf een schilderij toekijkt. "Ik vond het erg zielig voor Niels.”

Bedoeling is dat het beest in Drenthe een nieuwe partner vindt en daarna met haar terugkeert naar Maasbree. Even verderop, in de ganzenweide van Akka, waggelt Niels deze dinsdagmiddag in het kielzog van zijn ‘pleegouders’ Helmut en Olga rond tussen circa 250 andere ganzen.

VerloofdeVolgens Hof heeft Niels het ‘fantastisch naar zijn zin’ en heeft hij inmiddels enkele kleintjes onder zijn hoede genomen. Een potentiële verloofde diende zich de eerste dag nog niet aan, maar Hof weet zeker dat Niels binnen twee maanden een partner vindt. De volgens hem circa 15 jaar oude gans Niels is fysiek in orde, maar heeft de laatste anderhalf jaar volgens hem duidelijk andere ganzen om zich heen gemist.

Lees het complete artikel in de krant van vandaag.

Al abonnee? klik hier om naar de digitale krant te gaan.

Nog geen abonnee en verder lezen?Probeer de digitale krant dan 4 weken gratis!

Probeer nu