'Geen goed signaal als je jodiumpillen gaat uitdelen'

Tijdens de raadsvergadering in Maastricht werd dinsdagavond een menselijk lint gevormd om geld te vragen voor de mensenketting tegen Tihange.© Loraine Bodewes

Mogelijk komt er toch op tijd voldoende geld beschikbaar om de voor 25 juni geplande grote demonstratie tegen de kerncentrale in Tihange door te laten gaan. Diverse gemeenten en de provincie komen nu over de brug.

Peter Bruijns

Woensdag maakt de provincie bekend dat de mensenketting een bedrag tussen de 30.000 en 35.000 euro tegemoet kan zien in de vorm van een waarderingssubsidie. Bovendien gaat een provincieambtenaar de organisatie helpen om de kosten zo laag mogelijk te houden, al mag dat absoluut niet ten koste gaan van de veiligheid.

Veilig LimburgDe verantwoordelijk gedeputeerde voor provinciale wegen en verkeersveiligheid, Eric Geurts, wil met de subsidie het signaal afgeven dat de provincie achter de actie voor sluiting van de kerncentrale staat. "Wij willen ook een veilig Limburg. Ik vind het geen goed signaal als je jodiumpillen gaat uitdelen; je moet voorkomen dat het verkeerd kan gaan.”

Vorige week vrijdag verstuurde de organisatie van de Kettingreactie Tihange een brandbrief naar de Zuid-Limburgse gemeenten en de provincie, omdat er onvoldoende geld was om dure verkeersmaatregelen te treffen op 25 juni, als er een 90 kilometer lang menselijk lint wordt gevormd van Aken via Zuid- Limburg naar de kerncentrale in Tihange. De autoriteiten eisen dat de organisatoren zorgen voor de bewegwijzering en voor particuliere, professionele verkeersregelaars op het Nederlandse deel van het traject.

BrandbriefVolgens offertes gaan de verkeersregelaars en de bewegwijzering bijna 60.000 euro (exclusief btw) kosten. De brandbrief lijkt het gewenste effect te hebben. De gemeente Heerlen besloot vrijdag meteen de mensenketting te steunen met 5000 euro. Dinsdag volgden Eijsden- Margraten en Maastricht met dezelfde bedragen. In andere gemeenten wordt ook nagedacht over geld of mogelijkheden om mensen en middelen in te zetten om de organisatie te ontlasten. Door alle toezeggingen heeft de organisatie in een paar dagen zo’n 50.000 euro toegezegd gekregen.

Het bedrijf dat de verkeers- en veiligheidsmaatregelen moet gaan uitvoeren, wil woensdag uitsluitsel. Woensdagmiddag zal de mensenkettingorganisatie besluiten of er voldoende perspectief is om het evenement door te laten gaan. Voor het menselijk lint zijn 60.000 mensen nodig. Het laatst bekendgemaakte aantal deelnemers tot nu toe was ongeveer 20.000. De organisatie zegt erop te vertrouwen dat zich in de laatste weken de meeste mensen melden.