'Autoritaire Sunday Oliseh maakt van Fortuna tikkende tijdbom'

Fortuna-trainer Sunday Oliseh.© De Limburger/Bas Quaedvlieg

Het rommelt rond Fortuna-trainer Sunday Oliseh. Zijn gedrag zou de nodige problemen veroorzaken binnen de club, schrijft chef sport van De Limburger Patrick Delait in zijn column.

Patrick Delait

Op de eigen website liet Fortuna Sittard eind maart weten dat de club graag verder wilde met aanvoerder Ferry de Regt. Gesprekken over een verlenging van diens aflopende verbintenis zouden op korte termijn worden gevoerd. Twee maanden later lijkt een langer verblijf van de Venlonaar bij Fortuna uitgesloten. Tegenover deze krant liet De Regt weten dat hij ‘gezien de huidige situatie bij de club’ andere wegen wil bewandelen. Op welke situatie hij doelt, daarover hult De Regt zich in stilzwijgen.

BeledigdDe aanvoerder, een vaste waarde in het hart van de verdediging, is niet de eerste die bij Fortuna om een mistige reden vertrekt. In maart hield ook assistent-trainer Tini Ruijs de eer aan zichzelf. Amper drie maanden na zijn aanstelling riep Ruijs 'privéomstandigheden’ in als oorzaak van zijn besluit. Meerdere bronnen rond de club bevestigden dat Oliseh zijn toenmalige rechterhand ten overstaan van de spelersgroep zodanig had beledigd dat deze meteen zijn biezen pakte.

AutoritairOok verzorger Marco Lemmens en keeperstrainer Patrick Creemers botsten al met de Afrikaanse vedette. Hun rol bij Fortuna is inmiddels uitgespeeld. Dat nu ook de loyale Ferry de Regt zijn conclusies trekt, is veelbetekenend. Met name het autoritaire gedrag van coach Sunday Oliseh zorgt voor tweespalt. De Nigeriaan, in de winterstop aangesteld als opvolger van Ben van Dael, oogt voor de televisiecamera’s amicaal en sympathiek, maar achter de schermen is hij de bekende wolf in schaapskleren.

AlleenheerserFinancieel lijkt Fortuna Sittard in rustiger vaarwater te zitten sinds de overname door de Turk Isitan Gün, van sportieve stabiliteit is geen sprake. De aanstelling van Oliseh mag de club dan veel goodwill hebben opgeleverd, de voormalige speler van onder meer Ajax, Dortmund en Juventus is allerminst een garantie voor continuïteit. Integendeel.

Oliseh gedraagt zich bij Fortuna als een alleenheerser, niemand die hem een strobreed in de weg durft te leggen. Wie toch het lef heeft om te ageren, speelt met vuur. Door de interne verhoudingen voortdurend op scherp te zetten, maakt de in Eupen woonachtige Nigeriaan van Fortuna een tikkende tijdbom.

NigeriaDe nog prille trainerscarrière van Oliseh is er toch al een van kortstondige avonturen. Bij het Belgische Verviers bleef hij slechts één seizoen en ook bij Visé zat hij nadien niet lang op de bank. Als bondscoach van Nigeria lag hij binnen de kortste keren op ramkoers met de bond die hij verweet er ‘een rommeltje van te maken’. Na amper acht maanden hield hij het voor gezien, niet zonder conflicten te hebben veroorzaakt. Zo werd Vincent Enyeama, jarenlang de aanvoerder van de Super Eagles, door Oliseh bij het oud vuil gezet. Een kwestie die breed werd uitgemeten in de Nigeriaanse media, te meer omdat over en weer met modder werd gegooid.

Normale omgangsvormenHet is Oliseh ten voeten uit: als hij geraakt wordt aan zijn trots, slaat hij niets ontziend om zich heen. Met zijn ervaring en faam als topvoetballer is het logisch dat hij als coach zijn stempel wil drukken. In vergelijking met de topclubs waar hij ooit voor speelde, is Fortuna in alle opzichten een Klein Duimpje. Dat Oliseh geregeld de duimschroeven zal moeten aandraaien om een professionelere wind te laten waaien: niemand die het hem kwalijk zal nemen, zolang dit gepaard gaat met normale omgangsvormen. Op een coach die zijn collega’s vernedert en de huid vol scheldt, zit niemand te wachten. Het wordt hoog tijd dat iemand bij Fortuna dit Oliseh aan het verstand peutert.

Reageren?patrick.delait@delimburger.nl