'Doodgestoken Luana werd drie jaar lang bedreigd'

In Genk kwamen dinsdagavond ruim honderd mensen samen om Luana te herdenken.© HBVL/TP

Een geëmotioneerde Raf Ignoul, de vriend van Luana Romagnoli, woonde dinsdag de herdenking met familie en vrienden bij in het centrum van Genk waar de vrouw maandagavond werd doodgestoken. © HBVL/Tom Palmaers

thumbnail: In Genk kwamen dinsdagavond ruim honderd mensen samen om Luana te herdenken.
thumbnail: Een geëmotioneerde Raf Ignoul, de vriend van Luana Romagnoli, woonde dinsdag de herdenking met familie en vrienden bij in het centrum van Genk waar de vrouw maandagavond werd doodgestoken.

“Emrah heeft Luana drie jaar lang gestalkt en bedreigd. We deden ons uiterste best om hem te mijden. Wij wisten dat hij gevaarlijk en gestoord was. Niets heeft geholpen.” Raf Ignoul was er maandagavond bij toen zijn vriendin Luana (25) werd geslagen, geschopt en doodgestoken op de Dieplaan in Genk.

Redactie

Hij wijst Emrah T. (31) aan als de dader. De 31-jarige man en zijn 23-jarige vriendin Anastasia N. (23) zijn dinsdag aangehouden op verdenking van moord.

VriendinnenLuana en Anastasia waren vroeger vriendinnen. Tot Emrah een relatie begon met Anastasia, die hij dan weer verliet om een relatie aan te knopen met Luana. Die relatie werd bezegeld met een kind: dochtertje Aliyah. Het meisje zag drie jaar geleden, in januari 2014, het levenslicht met een onvolgroeid armpje. Emrah keerde kort na de geboorte weer terug naar Anastasia waarmee hij ook nog een kind kreeg, nu anderhalf jaar oud. Luana leerde Raf Ignoul kennen.

'Uithaal met mes'Beide koppels en de twee kinderen ontmoetten elkaar maandagavond op de Dieplaan in Genk. “We waren bij mij ouders gaan barbecueën”, vertelt Raf Ignoul. “Het was een gezellige dag. Mijn ouders hadden ons afgezet aan de bushalte, waar Emrah ons heeft gezien. Hij kwam op ons afgerend met zijn vriendin Anastasia en hun baby. Wij hadden Aliyah bij ons. Hij sloeg Luana in het gezicht. Ik kwam tussenbeide, maar hij duwde mij weg en stampte haar. Toen zag ik dat hij een mes vasthad waarmee hij naar Luana uithaalde. Hij kerfde een grote snee in haar wang en in haar borst. Het was verschrikkelijk. De politie was er snel en pakte Emrah en zijn vriendin op. Voor Luana kon geen hulp meer baten.”

Een geëmotioneerde Raf Ignoul, de vriend van Luana Romagnoli, woonde dinsdag de herdenking met familie en vrienden bij in het centrum van Genk waar de vrouw maandagavond werd doodgestoken. foto Tom Palmaers

Koppel aangehoudenEmrah T. en Anastasia N. zijn dinsdag aangehouden op verdenking van moord, als dader en/of mededader, en overgebracht naar de gevangenis van Hasselt. Dat zou kunnen betekenen dat de rechercheurs er vanuit gaan dat de twee - of één van beiden - bewust het mes hebben meegenomen in de wetenschap dat ze Luana en haar partner na de eerdere ruzie opnieuw zouden ontmoeten. Ook Anastasia zou zich in de schermutseling niet onbetuigd hebben gelaten, mogelijk had zij het keukenmes in haar handtas zitten.

In de gevangenisEmrah T. is overigens geen onbekende voor justitie. Tussen 2006 en 2012 zat hij meerdere keren in de gevangenis, voor onder meer diefstal met braak, mishandeling en afpersing. Hij en zijn vriendin Anastasia verschijnen vrijdag voor de raadkamer in Tongeren die beslist over hun verdere verblijf in de gevangenis.

“Ik heb nog nooit zoveel van iemand gehouden,” verwoordt Raf Ignoul zijn onmetelijke verdriet. “Onze liefde is op een gruwelijke manier vernield en dat is met geen woorden te vatten. De beelden blijven voor altijd op mijn netvlies gebrand. Het blijft zich herhalen als een nooit eindigende film. Het enige dat ik nu kan doen is proberen om mij sterk te houden en te leven zoals Luana dat zou hebben gewild.”